Zodiac Revolution Toilet

Zodiac’tan Uçaklara “Devrimsel” Tuvalet

Zodiac Revolution ToiletKabin içi havacılık ekipman ve sistemleri konusunda dünyanın önde gelen firmalarından bir tanesi olan Zodiac, “devrimsel” tuvaletini görücüye çıkarttı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Hamburg’ta düzenlenen Aircraft Interiors Expo fuarında tanıtılan “Revolution Vacuum Toilet”, bazı önemli yenilikleri beraberinde getiriyor.

Uçak tuvaletleri özellikle geniş gövdeli uçaklarla yapılan uzun uçuşlarda son derece büyük önem taşıyor.

Mesela, içerisinde 350 kişinin bulunduğu bir Boeing 777 ile gerçekleştirilen 10 saatlik bir uçuşun başlarında sadece bir tuvaletin dahi bozularak kullanılamaz hale gelmesi, o uçuşun yolcular için bir kâbusa dönüşmesine yeter de artar bile.

Zodiac’ın üreteceği yeni uçak tuvaletlerinin en önemli özelliği, mekanikler tarafından son derece kısa bir sürede ve kolayca tamir edilebiliyor oluşu.

Revolution adı verilen bu yeni tuvalet modeli, yarım dakika içerisinde sökülüp takılabilecek biçimde tasarlanmış. Bununla birlikte, tuvaletin modüler yapısı, geleneksel sistemlerde basit tamir gerektiren durumlarda dahi tüm tuvalet setinin sökülmesi gerekliliğini ortadan kaldırıyor.

Tuvaletlerin altında bulunan ve uçak içerisindeki konumuna göre “sağ” veya “sol” şeklinde ayrılan “dirsek” boru, Revolution’da tek bir standart haline getirildi. Bu sayede hem montaj kolaylığı sağlandı, hem de havayolu şirketlerinin stok tutma maliyeti azaltıldı.

Revolution’ı farklı kılan bir diğer özellik, lavabosunun kaplaması.

Geleneksel tuvaletlerin lavaboları teflonla kaplanmış paslanmaz çelikten üretiliyor. Zaman içerisinde teflonun aşınmasıyla, lavabolar hem estetik hem de kullanım açısından kötü bir hale geliyor.

Zodiac, üreteceği yeni tuvalet sisteminde farklı bir kompozit madde kullanacak. Böylece lavabolarda teflona benzer bir kayganlık elde edilirken, ağırlık açısından da %30 oranında tasarruf sağlanacak.

Havayolu şirketleri için bu durum, uçak tuvaletlerinin daha düşük maliyetlerle işletilmesi anlamına geliyor.

İşe yolcu tarafından baktığımızda ise, daha güvenilir ve temiz tuvaletlerin bizleri beklediği söylenebilir.


Posted

in