AirAsia_Airbus-A320_PK-AXC

AirAsia Uçağının Hızı, 61 Knot’a Kadar Düşmüş!

Geçtiğimiz pazar günü Singapur’a uçarken düşen AirAsia uçağıyla ilgili radardan alınan bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Uçağın süratinin 61 knot’a kadar düştüğü açıklandı!

Toplam 162 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak yapıla basın toplantısında uçağın radarından alınan son verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Düşen uçakta Mode-S olarak adlandırılan ve bir çok bilgiyi yere ileten yeni nesil sistem bulunuyordu.

Yüksek Açıyla Tırmanıyor

Uçağın pilotlarının 32 bin feet yükseklikte uçarken kötü hava şartlarından kaçınmak üzere 38 bin feet yüksekliğe çıkmak için izin istemesinin ardından uçağın dakikada önce 6 bin sonra da 9 bin feet tırmanışla yükselmeye çalıştığı dikkat çekiyor.

AirAsia_Airbus-A320_PK-AXC
Normalde tırmanma değerleri çok daha düşük. Bu hızlı tırmanış sırasında A320 tipi uçağın süratinin 61 knot’a (saatte 112,8 kilometre) kadar düşüyor. Normalde A320’nin stall olarak adlandırılan minimum havada tutunma hızı, bu süratin yaklaşık iki katı. Ancak stall hızı uçağın yüksekliği, ağırlığı, flap pozisyonu gibi farklı değerlere göre değişebiliyor.

Süratin hızla azalmasının ardından uçak önce ‘stall’ oluyor; ardından da anormal duruma girdiği tahmin ediliyor. Anormal durumla birlikte hızlı bir alçalış var. Önce dakikada 11 bin feet hızla irtifa kaybeden uçak, kısa bir süre sonra tamamen kontrolden çıkıyor. Uçağın muhtemel ekseninde dönerek düşüş hızı dakikada 24 bin feet’e kadar çıkıyor. Uzmanlar bu hızlı çöküşü, uçakta oluşan bir yapısal hasara bağlıyor.

Ne Olmuş Olabilir?

Uçağın bu kadar hızlı tırmanmasının nedeni ilk etapta akla ağır bir türbülans mı oluştu sorusunu getiriyor. Dakikada 6 bin feet gibi normalin iki katı hızlı yükseliş böyle bir türbülans ile gerçekleşebilir.

Mode S’ten alınan bilgiler sadece kısa bir bakış sunuyor. Endonezyalı yetkililer, uçağın FDR olarak adlandırılan Uçuş Veri Kayıt ile kokpit konuşmalarını kaydeden CVR’ın peşinde. Henüz bir sinyal alınıp alınmadığı konusunda kamuoyu ile paylaşılan bir bilgi yok.

Cesetlerden Biri, Bir Kabin Memuruna Ait

Arama kurtarma çalışmalarını bölgeyi etkisi altına alan fırtına olumsuz etkiliyor. Endonezya Arama ve Kurtarma Ajansı’ndan yapılan açıklamada, Borneo adası yakınlarındaki arama çalışmalarına katılan 17 helikopter ve yaklaşık 40 dalgıcın olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmalara devam edemediği bildirildi.

Açıklamada, denizden çıkarılan cesetlerin bulunduğu noktanın en yakın kıyıya 170 kilometre uzakta olması ve olumsuz hava şartları nedeniyle hala gemilerde bulunan beş cesedin karaya götürülmesinin zorlaştırdığı belirtildi.

Üç Metre Yüksekliğinde Dalga

Yetkililer, çalışmaların yapıldığı noktada rüzgarın çok kuvvetli olduğunu ve dalgaların yüksekliğinin üç metreye kadar ulaştığını ifade etti. Arama çalışmalarının hava şartlarının düzelmesiyle devam edeceği açıklandı.

Denizdeki arama çalışmalarına Singapur, Avustralya ve Malezya da destek veriyor.

Daha önce bulunan iki ceset, DNA testi ve otopsi için Surabaya adasına ulaştırılmıştı. DNA testi sonucunda cesedi bulunan kişilerden birinin uçağın kabin memurlarından biri olan Khairunisa Haidar Fauzi’ya ait olduğu bildirildi.


Posted

in