Uçakta Domates Suyu

Uçak Yolculuğunda Neden Domates Suyu İçeriz?

Uçak yolculuğu, hele de uzunsa, insanlara normalde hiç yapmadıkları şeyleri yaptırır.

Bunda, daracık metal bir tüpün içerisindeki sıkışık bir ortamda, düşük basınç ve kuru hava eşliğinde seyahat etmenin etkisi olabilir.

Uçakta insanlar, evlerindeyken pek yiyip içmedikleri şeyleri tüketirler, seyretmeyecekleri film veya dizileri seyrederler, duygusallaşıp ağlarlar; hatta, içerisinde satış yapılan uçaklarda, son derece yüksek fiyatlara bir şeyler dahi satın alırlar.

Uçak yolculuğunda dikkat çekici bir biçimde öne çıkan hususların şüphesiz ki en popüler olanı, domates suyu içmektir.

Ama neden?

Evimizde, işyerimizde veya bir restoranda pek de tercih etmediğimiz domates suyunu, uçakla seyahat ederken neden içeriz?

Uçakta Domates Suyu

Uçak yolculuklarının getirmiş olduğu stres, bir çok yolcuyu seyahat esnasında bir şeyler içerek rahatlama arayışına girmeye sevk ediyor.

Bazıları alkollü içecekleri tercih ederken, ciddi orandaki bir bölümü de domates suyuna yöneliyor.

Bundan bir kaç yıl önce, Alman havayolu şirketi Lufthansa, bir yıl boyunca uçaklarında yolcularına ikram ettiği domates suyu miktarının, Almanya’nın millî içeceği niteliğindeki birayla neredeyse aynı olduğunu gördü.

Bu inanılması güç durumun sebebini bulmak isteyen Lufthansa, Fraunhofer Society adlı araştırma enstitüsü ile bir çalışma yaptı.

Çalışma kapsamında katılımcılar, Airbus A310 tipi bir uçağa ait uçuş (kabin) simülatöründe misafir edildi.

Aynen gerçek bir uçuşta olduğu gibi, kalkışın ardından yolculara, yiyecek-içecek ikramı yapıldı ve ardından, bunların lezzeti soruldu.

Katılımcılar, domates suyunun, yerdeki normal şartlara nispeten çok daha lezzetli olduğunu belirtti.

Deniz seviyesindeyken çok da cazip olmayan bir tadı bulunan domates suyunun, düşük basınçlı ortamda daha asitli ve mineral bir tat yakaladığı ve bunun da insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu belirlendi.

Ama iş burada da bitmiyor.

Domates suyunun tadındaki değişim, kabin içerisindeki şartlarla birleşiyor.

Düşük basınç ve kuru hava, kandaki oksijen oranını düşürüyor ve tat ve koku alma duyargalarının hassasiyetini azaltıyor.

Bu yüzden tatlılar daha az tatlı, tuzlular daha az tuzlu hissediliyor ve uçak yemekleri “lezzetsiz” olarak algılanıyor.

İşte bu noktada domates suyu ön plana çıkıyor.

Tabii domates suyu içiyor olmanın adeta bir uçak yolculuğu ritüeli haline geldiğini ve bir çok yolcunun bir bakıma “modaya uyarak” bunu içtiğini de eklemek gerekiyor.


Posted

in