Havalimani_guvenlik_arama_kontrol

Uçak Yolculuğundan Önce Yapılan 10 Büyük Hata

1- Pasaportu veya kimliği unutmak

Neredeyse her on yolcudan bir tanesi bu dertten muzdarip.

Evden çıkmadan önce ilk kontrol edeceğiniz pasaportunuz veya kimliğiniz olsun. Çantanıza kolay ulaşabileceğiniz bir yere cüzdanınızla birlikte yerleştirin.

Çocuklarınızla uçuyorsanız, onların kimliklerini, pasaportlarını sakın unutmayın. Anne-babadan biri varsa, muvafakatnamenizi de almayı unutmayın.

2- Pasaport ve vizelerin geçerlilik tarihlerine dikkat etmemek

Bazı vize uygulamayan ülkeler, pasaportun en az 6 ay geçerlilik süresi olmasına dikkat ediyor. Veya vizelerde belirli süreden az olanlar kapıdan kabul edilmiyor.

Normalde havayolu şirketleri check-in kontuarında bu tür bilgileri kontrol ediyor.

Ama gözden kaçan bir detay, gittiğiniz ülkenin kapısından dönmenize neden olabilir. Bu yüzden önce kendiniz kontrol edin. Yurtdışına uçacaklar, havalimanına gitmeden yurtdışı çıkış harcını yatırmak ve makbuzunu almak, terminalde size zaman kazandıracaktır.

3- Bilet, otel kağıtlarınız nerede?

Artık kağıt bilet dönemi bitti.

Ama bir çok ülkenin pasaport kontrol noktalarında biletinizi, otel kağıtlarınızı göstermeniz isteniyor. Bunların çıktısını alın, yanınızdan ayırmayın.

4- İnternetten check-in kağıdını evde unutmak

Bazı havayolu şirketleri uçağa biniş kartınızı kendinizin hazırlamasını isteyebiliyor. Bunu basıp evde unutmayın. İşleminizi kontuarda yaptırıp ekstra para ödemeyin.

5- Tıka basa dolu bavul

Az eşya ile seyahate çıkmayı kendinize kural edinin. Fazla eşya almayın. Hem ağırlık kurallarına takılıp boşu boşuna para ödemeyin hem de rahat uçun.

6- Havalimanına geç kalmak

Evden veya otelinizden çıkarken havalimanına ne kadar sürede ulaşacağınızı önceden hesaplayın. Yolda kalıp veya havalimanına son dakika gelip uçuşunuzu riske atmayın.

Havalimani_guvenlik_arama_kontrol

7- Güvenlikte öten ayakkabı giymek

Gittiğiniz yerde şık olmak isteyebilirsiniz. Ama unutmayın Türkiye’de havalimanlarında iki noktada güvenlik kontrolü var. Çıkartmak zorunda kaldığınız çizmeler, içinde metal olan ayakkabılar hem size zaman kaybettirecek, hem de eziyet çekmenize neden olacaktır.

8- Güvenlik görevlilerine şaka yapmak

Dünyanın her yerinde kural aynıdır. “Bagajınızda ne var” sorusuna şaka yaparak vereceğiniz “bomba” şeklindeki cevaplar doğrudan sizi polisle muhatap eder. Derdinizi anlatıncaya kadar çok dil dökmek zorunda kalabilirsiniz.

9- 100 mililitre kuralını zorlamak

Sıvı kısıtlamasında yanınıza alacağınız parfüm, jel kategorisindeki kremler gibi malzemelerin her birinin içindekiler değil ambalajının 100 mililitreyi geçmemesine özen gösterin. Bunun üzerindekiler ne kadar pahalı olursa olsun, çöp kutusunu boylayacaktır. Toplamda ise yanınızdaki sıvı ve likitlerin 1 litreyi geçmemesi gerekiyor.

10- Havalimanında sarhoş olmak

Önünüzde beklemek için saatler var. Oturup bir şeyler yemek, biraz içmek zaman öldürmek için iyi fikir olabilir. Ama sakın çok fazla alkol alıp sarhoş olmayın. Alkolün etkisiyle biniş kapısını bulamayabilir veya saatlerin nasıl geçtiğini anlamayıp uçağı kaçırabilirsiniz.


Posted

in

Tags: