British Airways_Comair_Cape Town_Boeing 737_Jan 2014

British’in 737’si, Cape Town’da Ne Arıyor?

Geçtiğimiz hafta, Havayolu 101 ekibi olarak, sektörün Afrika’daki nabzını tutmak üzere Cape Town’daydık.

Kıtanın en büyük ekonomisine sahip ülkesi konumundaki Güney Afrika Cumhuriyeti‘nin ikinci büyük kenti olan Cape Town’ın havalimanına iner inmez dikkatimi çeken en ilginç durum, meydanda dolanan British Airways uçaklarının çokluğu oldu.

Bunların bazıları Boeing 747 iken, diğerleri ise Boeing 737 tipi dar gövdeli uçaklardı.

İngiltere’ye bu kadar uzak mesafede Boeing 737 görmek, doğrusu, merakımı uyandırdı.

British Airways_Comair_Cape Town_Boeing 737_Jan 2014
British Airways – Comair – Boeing 737

Aklıma ilk anda, British Airways’in, Londra City ile New York JFK havalimanları arasında dar gövdeli uçaklarla yaptığı “all-business” seferler geldi.

Ancak Londra ile Cape Town arasındaki mesafenin uzunluğunu düşündüğümüzde, bu ihtimalin pek de mümkün olamayacağına kanaat getirdim.

Merakımı yenmek için, havalimanındaki yetkililerden bilgi aldım ve büyük bir sürprizle karşılaştım.

Cape Town’da gördüğüm ve British Airways’e ait olan Boeing 737’lerin, Güney Afrika Cumhuriyeti iç hatlarında ve bölgedeki bazı dış hatlarda faaliyet gösterdiklerini öğrendim.

British Airways ve Comair

British Airways, Güney Afrika’daki faaliyetlerini, kuruluşu 1943 yılına kadar uzanan Comair üzerinden sürdürüyor.

Operasyonel merkezi Johannesburg Havalimanı olan Comair ile British Airways arasında 1996 yılında 11 yıllığına imzalanan franchise anlaşmasıyla birlikte, taraflar arasındaki işbirliği başlamış oldu.

İşletmesi Comair tarafından gerçekleştirilen bu operasyonda, sefer sayılarına kadar tüm marka unsurları, British Airways tarafından belirleniyor.

Bu uçuşlar aynı zamanda oneworld havayolu ittifakı dahilinde kabul ediliyor ve yolcuların mil puanı kazanması mümkün oluyor.

Comair Uçuş ağı (2014)
Comair Uçuş Ağı (2014)

2007 yılında yenilenen anlaşma ile, söz konusu işbirliği 2018 yılına kadar uzatıldı.

Comair, British Airways ile olan işbirliğinin yanı sıra, 2001 yılında tamamı kendisine ait olan bir düşük maliyetli taşıyıcı markasını hayata geçirdi.

Kulula.com adı verilen bu marka halen, filosundaki sıra dışı tasarımlara sahip sekiz adet Boeing 737 ile faaliyetlerine devam ediyor.

British Airways Lounge_Cape Town Airport_Jan 2014
British Airways Lounge – Cape Town Havalimanı

Yeniden British Airways’e dönmek gerekirse; şirketin Güney Afrika’daki operasyonu ile yılda 3 – 3,5 milyon arasında yolcuya hizmet veriliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti içerisinde Johannesburg, Cape Town, Durban ve Port Elizabeth, şirketin uçuş ağı içerisinde yer alıyor.

Dış hatlarda ise Mauritius – Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport, Mozambik – Maputo International Airport, Namibya – Windhoek Hosea Kutako International Airport, Zambiya – Livingstone Airport ve Zimbabve’de Harare International Airport ve Victoria Falls Airport, British Airways bayrağının ulaştığı diğer bölgesel Afrika noktaları.

Özellikle Johannesburg ve Cape Town arasında bir hayli yoğun bir biçimde faaliyet gösteren şirket, bu hatta günde karşılıklı olarak 12 sefer gerçekleştiriyor.

Yedisi Boeing 737-300, dokuzu Boeing 737-400 ve bir tanesi de Boeing 737-800 olmak üzere, filoda toplam 17 adet uçak bulunuyor.