Farnborough_havacilik_fuari_2012

Farnborough Fuarı Açıldı, Siparişler Bekleniyor

Farnborough_havacilik_fuari_2012Berlin ve Paris havacılık fuarlarının ardından bu konuda dünyanın en eski etkinliklerinden bir tanesi olan Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı dün açıldı.

9-15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek fuar, 14-15 Temmuz günleri halka açık olacak.

Sektördeki tüm gözlerin çevrildiği böylesi büyük havacılık fuarları, özellikle Airbus ve Boeing gibi dev uçak üreticileri için bir gösteri alanı haline geliyor.

Fuar öncesinde mutabık kalınan siparişler, etkinlik boyunca birer birer açıklanarak, adeta rakiplerine karşı bir üstünlük mücadelesine dönüşüveriyor.

Yıllık verilen uçak toplam siparişinin %15-20’si, bir haftalık havacılık fuarları esnasında açıklanıyor.

İşte bu durum bilindiğinden, herkes Farnborough havacılık fuarında yapılacak uçak siparişi açıklamalarına odaklanmış durumda.

Farnborough’daki ilk sipariş dün geldi.

Air Lease adlı bir Amerikan uçak kiralama firması, liste fiyatlarına göre toplam 7,2 milyar USD tutarında olan, 75 adet Boeing 737 Max siparişi verdi.

75 uçaklık paketin 60 tanesi 737 MAX 8, 15 tanesi ise 737 MAX 9 tipinde olacak.

Bununla birlikte, Farnborough 2012’nin, yeni uçak siparişi bakımından önceki yıllara nispeten biraz sönük kalacağı tahmin ediliyor.

Zira Emirates, Etihad, Qatar Airways gibi şirketler, geleceğe dönük siparişlerini geçtiğimiz yıllarda vermişlerdi.

Farnborough´da Bu Yılın Yıldızı Kim Olacak?

Bu yılki fuarın sipariş yıldızı ülkemizin bayrak taşıyıcı şirketi Türk Hava Yolları (THY) olabilir.

Zira Haziran ayının sonlarında medyada yer alan haberlerde, THY’nin geniş gövdeli uçak siparişi vereceği ve Airbus A380 ile Boeing 747-8 arasında bir tercih yapacağı iddia edilmişti.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya dayandırılan iddialara göre, 15 adetten az olmamak üzere verilecek sipariş kararının, Farnborough Uluslararası Uçak Fuarı’nda açıklanabileceği belirtilmişti.

Bu sebeple, içersinde bulunduğumuz hafta, ticari havayolu sektörü açısından hareketli ve heyecanlı geçmeye aday görünüyor.