Seabird Airlines Başarılı Olabilecek mi?

Seabird_Airlines_uçuş_haritası_yaz_2012Sektörde uzun zamandır konuşulmakta olan Seabird Airlines, yakın zamanda tarifeli uçuşlarına başlamayı planlıyor.

Şirketin web sitesinde yer alan bilgiye göre filo, şimdilik iki adet de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter tipi uçaktan meydana geliyor.

Bu uçakların en önde gelen özelliği; su üzerine “float”, karlı-buzlu noktalara kızak, havalimanlarına ise tekerlekleri ile iniş-kalkış yaparak dünyanın birçok noktasında (Güney Kutbu dahil) hizmet verebilecek olmaları.

Seabird Havayolları, Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarındaki seyahat merkezlerine uçuş yapacak.

Deniz-kara entegre havayolu taşımacılığını Türkiye’de ilk kez hayata geçirecek olan Seabird Havayolları; İstanbul, Ege ve Akdeniz’in birbirleri arasında hava ulaşımı yapılmayan önemli kıyı kentlerini güvenli bir şekilde buluşturmayı amaçlıyor.

Kış döneminde ise bölgesel havacılık çatısı altında en kısa zamanda karadan ve denizden uçulmayan noktaları güvenli bir şekilde bir araya getirmek, şirketin hedefleri arasında.

Gerekli uçuş izinlerini alan Seabird Airlines, 30 Nisan’dan itibaren bilet satışına başlıyor.

Tarifeli seferlerin teker keseceği tarih ise 1 Haziran olarak açıklandı.

İlk etapta İstanbul-Alaçatı, Alaçatı-Bodrum, İstanbul-Bozcaada arasında uçuş düzenlecek.

İkinci aşamada tarifeye dahil edilmesi planlanan hatlar ise şu şekilde:

İstanbul–Gökçeada, İstanbul–Çanakkale, Alaçatı–Gökçeada, Alaçatı–Marmaris, Alaçatı–Antalya, Alaçatı–Fethiye ve Alaçatı–Göcek.

Seabird Airlines Başarılı Olabilecek mi?

Çok uzun bir onay sürecinin ardından seferlere başlayacak olan Seabird ile ilgili akla gelen ilk soru, bu şirketin ne kadar başarılı olacağı.

Havayolu 101’de sık sık belirttiğimiz üzere, Türkiye gibi gerek nüfus ve gerekse yüzölçümü bakımından dünya ortalamalarının çok üzerinde olan bir ülkede, bölgesel havacılığın şu an bulunduğu seviyenin çok ötesinde olması gerekiyor.

Bu açıdan bakıldığında, Seabird Airlines’ın önemli bir boşluğu dolduracağı söylenebilir.

Ancak yaz tarifesi için açıklanan tek yön bilet fiyatları, kafalarda soru işareti oluşmasına yol açtı.

İstanbul-Alaçatı: 577 TL, 377 TL ve 227 TL

Alaçatı-Bodrum: 447 TL, 277 TL ve 177 TL

İstanbul-Bozcaada: 377 TL, 247 TL ve 147 TL

En düşük ücret sınıfları gayet makul görünüyor.

Ancak üst seviyelerdeki fiyatlar, kişilerin bütçelerini zorlayacak gibi.

Tabii bilet fiyatlarını değerlendirirken, söz konusu noktalar arasında havayolu ile bağlantı sağlayacak tek şirketin Seabird Airlines olacağını da hesaba katmak gerekiyor.

Seabird Airlines’ın ne kadar uzun soluklu olacağını belirleyecek ikinci bir husus, şirketin kış sezonunu ne şekilde geçireceği olacak.

İlan edilen tarifeli hatlardaki yolcu trafiğinin kış sezonunda bir hayli düşeceği muhakkak.

Bu duruma karşı bir tedbir olarak düşünülen charter seferlerinin ne denli verimli olacağı da, Seabird’ün geleceği açısından kritik bir öneme sahip.

Neticede; Seabird Airlines’ın başarılı olması, ülkemizdeki bölgesel havacılığın gelişimi açısından son derece önemli.

Havayolu 101 olarak temennimiz, niş pazara yönelik bu denemenin uzun vadede hedeflenen başarıya ulaşarak, Türkiye’nin diğer yöreleri için de bir örnek teşkil etmesi.

Comments

One response to “Seabird Airlines Başarılı Olabilecek mi?”