Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal Medya Kullanırken Dikkat Edilecek 5 Nokta

EyeforTravel tarafından geçtiğimiz günlerde Amsterdam’da düzenlenen “Online Marketing & Social Media in Travel” zirvesinde öne çıkan ve sosyal medya uygulamalarında dikkat edilmesi gereken beş nokta şu şekilde.

1- Etkili bir biçimde ilişki (engagement) kurmak çok önemli:

Amsterdam’daki zirvede ön plana en fazla çıkan kelime “engagement” oldu. Dijital pazarlama konsepti çerçevesinde kullanılan bu kelimeyi Türkçe’ye çevirmek çok kolay değil.

Bu kelime, şirketler ile sosyal medyayı kullanan mevcut veya potansiyel müşterileri arasında kurulan ilişki için kullanılıyor.

Sosyal Medya Pazarlama
Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya ortamında buna çok dikkat etmek gerekiyor. Duyuru tarzında açıklamalar yerine, ilişki kurmanın amaçlandığı cümleler kurmak daha yerinde oluyor.

“Keukenhof’un resmî açılışına bir ay kaldı.” demek yerine, “Keukenhof’un resmî açılışı, Van Gogh lalesine ithaf edilerek yapılacak. Siz de bir kişiye lale ithaf etseydiniz, bu kişi kim olurdu?” şeklinde bir cümle “engagement” açısından çok daha faydalı sonuçlar verecektir.

2- Müşterilerinizin, markanızı beğendiklerini paylaşmalarını en kolay hale getirin:

Bu konudaki örnek, Simpliflying’ten Shashank Nigam tarafından verildi. Uruguaylı bir havayolu şirketi olan Pluna, online rezervasyon sırasında, son adımdan hemen önce, yolcularına bu seyahat planlarını twitleme imkânı veriyor. Basit ama etkili bir sosyal medya uygulaması.

3- Sosyal medya uygulamalarına yapılan yatırımın getirisini ölçmek:

Pek çok şirketin yapamadığı veya yanlış yaptığı bir şey, sosyal medyaya yaptıkları yatırımın ne kadar geri dönüşü olduğunu ölçmek. Yapılan en önemli hatalardan bir tanesi, Twitter veya Facebook’taki takipçilere birim değer biçilmesi.

Bunun yerine, daha farklı performans kriterleri getirerek, onları değerlendirmek daha doğru. Mesela, sık uçan yolcu programı üyelerinin yaptığı online rezervasyon oranının (sayısının) artırılması gibi.

4- Video kullanımı:

Youtube bugün dünyanın en büyük ikinci arama motoru konumunda. İnsanlar online ortamda bol bol yazı okumak yerine, iyi kurgulanmış bir videoyu seyretmeyi tercih ediyor.

Bu hususu akılda tutarak, artık maliyeti çok düşük seviyelerde olan video çekimi ve gösterimi işine eğilmek gerekiyor.

5- Kullanıcı (Müşteri) yorumları önemini korumaya devam edecek:

Web sitelerindeki kullanıcı yorumları, gerek online ve gerekse fizikî mecralarda bir hizmet veya mal satın alacak kişiler tarafından yoğun bir biçimde okunmaya devam ediyor.

Şirketler bu yorumları yakından takip etmeli ve bunları, potansiyel müşterileri tarafından kolaylıkla ulaşılabilir hale getirmeli.

Yakın zamana kadar çok fazla derinliği olduğu söylenemeyecek sosyal medya uygulamaları her geçen gün etkinliğini artırıyor.

Önümüzdeki yıllarda Y Nesli’nin ve akabinde gelen Dijital Nesli’n de dünya genelindeki nüfuzunun artmasıyla birlikte, satıcı – müşteri ilişkilerinin hiç tahayyül etmediğimiz bir yere gittiğini görmek, bizler için sürpriz olmamalı.