Marsilya Havalimanı terminal binası

Air France, Marsilya’daki Konumunu Güçlendiriyor

1980′lerde ABD’li network taşıyıcıların yaşadığı düşük maliyetli taşıyıcı rekabeti özellikle 1990′ların sonlarından itibaren Avrupalı havayolu şirketlerini de vurmuş; British Airways, Air France, KLM, Lufthansa gibi şirketler kısa mesafeli iç hat (hem ülke, hem de Avrupa Birliği içi) uçuşlarında ciddi bir kârlılık sorunu yaşar hale gelmişlerdi.

Ryanair ve easyJet, Avrupa Birliği içerisinde sivrilirken, network taşıyıcılar bazı hatlardan çıkmak veya frekans azaltmak zorunda kalmıştı.

Örnek vermek gerekirse, 2002 yılında Air France’ın Fransa iç hatlarında %39 olan pazar payı, 2009′a gelindiğinde %32′ye gerilemişti.

Aslında Fransa’daki gelişmiş hızlı tren sistemi, düşük maliyetli taşıyıcıların bu ülkede yer edinmelerini zorlaştırmıştı. Buna rağmen Air France büyük bir kan kaybı yaşamıştı.

Marsilya Havalimanı terminal binası
Marsilya Havalimanı

Bu gidişe bir dur demek isteyen Air France, geçen sene düşük maliyetli taşıyıcılara karşı büyük bir atağa kalkmış, Havayolu 101 olarak bu gelişmeyi Air France Strikes Back! başlığıyla duyurmuştuk.

Açıklanan bölgesel gelişim planına göre Air France, 2011’in sonuna kadar Fransa’nın dört kentinde toplam 40 uçak konumlandırarak “çoklu merkez” (multi-hub) uygulamasına geçme kararı almıştı. Her noktada 10 uçak bulunması planlanıyordu.

Marsilya, Bordeaux, Nice ve Toulouse kentleri Air France’ın yeni dönem stratejisinde baş rolü oynarken, Paris ve Lyon dışında ilk kez bu kadar çok noktadan operasyona başlayacak olan Air France, dar gövdeli uçaklarıyla (A319 ve A320) yüksek utilizasyona ulaşmayı planlıyordu.

Bu kapsamda Marsilya’dan 9’u iç, 3’ü dış hat (Tunus, Cezayir, Roma) olmak üzere toplam 12 noktaya doğrudan sefer düzenlemekte olan Air France, Marsilya’daki konumunu güçlendiriyor.

Air France, 2’si iç ve 11’i dış hat olmak üzere Marsilya çıkışlı olarak tam 13 yeni noktaya sefer düzenleyeceğini açıkladı.

Yeni destinasyonların arasında İstanbul da yer alıyor.

Halen İstanbul ile Marsilya arasında haftada dört kez uçmakta olan Pegasus için pek iyi olmayan, ama bu hattı sık kullanan yolcular için bir hayli keyifli bir haber.

Air France’ın Marsilya hub’ından devreye sokacağı yeni hatlar ve haftalık uçuş sayıları şu şekilde:

Milano Malpensa (MXP) 14, Brest (BES) 7, Düsseldorf (DUS) 7, Basel-Mulhouse (BSL/MLH) 7, Atina (ATH) 4, Kazablanka (CMN) 4, Istanbul (IST) 4, Moskova Sheremetyevo (SVO) 4, Beyrut (BEY) 3, Eindhoven (EIN) 3, Biarritz (BIQ) 2, Kopenhag (CPH) 2, Prag (PRG) 2.

Yeni hatlar, Marsilya Havalimanı için haftalık toplam ilave [63 X 2 = 126] uçuş manasına geliyor.

2000 yılında Marsilya Havalimanı’ndaki pazar payı %47 düzeyinde olan ve 3 milyon yolcu taşıyan Air France, 2010 yılına gelindiğinde %31’e gerileyen pazar payı ile ancak 2.4 milyon yolcuya hizmet verebilmişti.

Şirketin bu yıl gerçekleştirmekte olduğu strateji değişikliği ve çoklu-hub sistemi sayesinde Marsilya’daki görünümün bundan böyle çok farklı olacağı daha şimdiden söylenebilir.

Bir yandan Air France’ın bu noktaya güçlü bir biçimde yeniden giriş yapması, öte taraftan hukukî bazı sorunlar sebebiyle Ryanair’in Marsilya’dan büyük oranda çekilmesi, bizim bu tahmini yapmamızı sağlıyor.

Bakalım Air France’ın 2011 yılı itibarıyla gerçekleştirdiği bu strateji değişikliği, önümüzdeki yıllarda ne gibi sonuçları beraberinde getirecek.


Posted

in

Comments

One response to “Air France, Marsilya’daki Konumunu Güçlendiriyor”