Uçarız Tüm Dünyaya, Dünyanın Dilediğince

Uçarız Tüm Dünyaya, Dünyanın Dilediğince!

Sene 1980.

Aylardan Haziran.

Amerikalı efsanevî havayolu şirketi PanAm, Milliyet Gazetesi’ne verdiği bir reklamda, Türkiye ile New York arasında “direkt” ve “her gün” uçan tek havayolu şirketi olduğunu yolculara bir kez daha hatırlatmak istemiş.

1980 yılına ait bir PanAm reklamı

06:30’da Ankara’dan başlayan uçuş, İstanbul’daki duraklamanın ardından saat 08:15’te New York’a devam ediyor ve yerel saatle 14:30’da JFK havalimanına ulaşıyor.

Havayolu 101’i sürekli takip eden okurlarımız, eski tarihlerde 5. Trafik Hakkı‘nın şimdikine göre çok kolay verildiğini ve PanAm, Air France, KLM gibi şirketlerin çoklu duraklamayla tek bir sefer dahilinde bir çok yabancı noktayı bir birine bağladığını hemen hatırlayacaktır.

Tabii şu anı yaşayan bizler için bunlar çok tuhaf şeyler. Şartların değişmesi, havayolu trafiğini de etkiledi:

  1. Millî havayolu şirketlerinin gelişmesiyle birlikte kimse kimseye kolay kolay 5. Trafik Hakkı vermez oldu.
  2. Uçak teknolojisinin ilerlemesine paralel olarak, dünyanın bir çok noktasına duraklama yapmaksızın, direkt uçuşlarla ulaşmak mümkün hale geldi.
  3. İnsanların gelir seviyesinin yükselmesi ve ortalama uçak bileti fiyatının düşmesiyle, iki nokta arasındaki seferlerin doluluk oranı yükseldi; çoklu duraklamalı seferlere ihtiyaç kalmadı. Bunda hub&spoke yapısının gelişmesinin de payı bulunuyor.

Sonuçta, 2011 yılına gelindiğinde;

PanAm artık yok, duraklamalı seferler oldukça az ve İstanbul – New York seferleri, 14’ü THY ve 7’si Delta tarafından olmak üzere haftada toplam 21 kez icra ediliyor.


Posted

in

,