British Airways Sendika Unite

British Airways, Kabin Memurları ile Anlaştı

British Airways (BA) yönetimi, kabin memurlarını temsil eden sendika (Unite) ile aralarında 2009 yılından bu yana devam etmekte olan meseleyi en nihayetinde bir çözüme ulaştırdı.

Taraflar arasında varılan anlaşma, sendika üyesi yaklaşık 10.000 kabin memurunun onayına sunulacak.

Söz konusu anlaşmanın çok büyük bir ihtimalle kabul edileceği tahmin ediliyor.

British Airways Sendika Unite
British Airways Sendika Unite

British Airways yönetimi ile kabin memurları arasındaki sorunun tarihçesine kısaca bir göz atalım.

2008 – 2009 dönemindeki küresel mâlî krizden en fazla etkilenen şirketlerin başında gelen BA, 2009 yılının Ekim ayında yaptığı bir açıklama ile tasarruf tedbirleri kapsamında 1.700 kabin memurunun görevine son verileceğini açıklamış ve bunun arkasından da şirket yönetimi ile personel arasında uzun ve maliyetli bir mücadele dönemi başlamıştı.

2010 yılının Mart – Haziran ayları arasında üç – dört günlük kısa süreli grevler yapılmış, grevde geçen toplam gün sayısı 22’yi bulmuştu.

Yüzbinlerce yolcuyu etkileyen bu iş bırakma eylemlerinin BA’e maliyetinin 150 milyon Pound’u aşmış olabileceği tahmin ediliyor.

Bu süreçte tartışılan en önemli konulardan bir tanesi, greve katılan kabin memurlarının pass bilet haklarının iptal edilmesiydi. Son varılan anlaşma ile bu hakkın iade edileceği söyleniyor.

Ayrıca kabin memurlarının birinci yıl için %4, ikinci yıl için ise %3,5 oranında maaş artışına hak kazanacağı gelen haberler arasında.

Tabii taraflar arasında bu kadar uzun bir süre devam eden bu çekişmenin mutlu sonla neticelenmesinin ardından yatan sebebe de bakmak lazım.

Bir yanda BA CEO’su Willi Walsh, diğer yanda United Sendikası’nın eş başkanları Tony Woodley ve Derek Simpson, bu işi adeta bir namus meselesi haline getirmişti.

Willie Walsh’un, BA ile Iberia’nın birleşmesi sonucu kurulan IAG’nin başına geçmesi, sendika başkanlarının da görevden ayrılmaları, bir buçuk yılı aşkın bir süredir devam etmekte olan sorunun çözülmesine yardımcı oldu.

Böylece hem şirket, hem de o şirketi oluşturan en önemli unsur olan şirket personeli kazanmış oldu.