Brezilya Havayolu Sektörü Hareketli

15 Mart 2011’de IATA CEO’su Giovanni Bisignani tarafından Sao Paulo’daki Britanya Ticaret Odası’nda yapılan konuÅŸmada, Breziya’nın ticarî havayolu sektörünü geliÅŸtirmesi için acilen yapılması gerekenler sıralanmıştı.

Bu konuşmanın hemen bir hafta sonrasında gelen bir anlaşma haberiyle, Brezilya havayolu sektörünün önümüzdeki dönemde daha da hareketleneceği anlaşıldı. Avrupa Birliği (AB) ile Brezilya arasında açık semalar anlaşması imzalanmıştı.

Yıllık 4,5 milyon civarında yolcu taşınan AB-Brezilya pazarında, bu anlaşmayla birlikte ilk yıl içerisinde %7-8 civarında yolcu artışı yaşanacağı tahmin ediliyor. Taraflar arasında tam bir açık semalar anlaşması yapılmış durumda; hiç bir kısıtlama yok. İki tarafın havayolu şirketleri; parkur, bilet fiyatı, uçuş frekansı gibi herhangi bir konuda kısıtlamaya tâbi olmadan istedikleri gibi sefer yapabilecek. Yeter ki, havalimanlarında müsait slot olsun. 😉

Böylece taraflar arasındaki ticarî ve turistik iliÅŸkilerin geliÅŸeceÄŸi ve yolcular için yılda 650 milyon Dolar’a yakın bir fayda saÄŸlanacağı ön görülüyor.

Bu anlaşma çerçevesinde ayrıca emniyet, güvenlik, rekabet kanunu, hava trafik idaresi, çevre, tüketici hakları ve sosyal ve personel işleri gibi daha bir çok konuda yakın işbirliği yapılacak.

 2014 yılında Dünya Kupası, 2016 yılında da Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliÄŸi yapacak Brezilya’nın yaptığı hazırlıkların havayolu seyahati boyutunu bu ÅŸekilde hallettiÄŸini düşünebiliriz. Pek iyi, ya havalimanı konusu? Brezilya’daki havalimanları, artacak yolcu sayısını karşılayabilecek kadar kapasiteye sahip mi?

BBC’nin haberine göre, geniÅŸletme çalışmaları halen devam etmekte olan 13 terminalden 10 tanesi, Haziran 2014 tarihine yetiÅŸtirilemeyecek. Brezilya Uygulamalı İktisadî AraÅŸtırmalar Kurumu ayrıca, ilave yatırım ile terminaller zamanında hizmete verilse bile, o tarih itibarıyla ülkedeki 20 havalimanından 14 tanesi aşırı kapasite ile çalışıyor olacağını açıkladı.

Yaklaşık bir ay sürecek FIFA 2014 Dünya Kupası etkinliÄŸi boyunca 1 milyona yakın ilave ziyaretçinin Brezilya’ya gelmesi bekleniyor.

Brezilya’nın “sosyalist” Devlet Dilma Rousseff ise havalimanlarının zamanında hazır hale getirilmesi için her türlü ÅŸeyin yapılacağını belirtiyor. Muhtemel tedbirler arasında, havalimanı çalışmalarının “özel” sektör yatırımlarına açılması da bulunuyor.

🙂

Fotograf: Andomenda

Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.