Bursa Hava Yolları, Yeni Bir Hizmet Daha Sunuyor

Tarih bölümümüzde bu kez 1980 yılına gidiyoruz.

Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan bir reklamda, Bursa Hava Yolları’nın (BAL) yeni başlatmış olduğu İstanbul – Ankara – Ercan tarifeli seferi ile İstanbul – İzmir arasındaki charter seferi tanıtılıyor.

Aslına bakarsanız, BAL, Türkiye’nin en eski özel havayolu şirketlerinden bir tanesi sayılabilir.

Şirket, müstafî Hava Kurmay Albay Mustafa Kemal Tunusluoğlu (modacı Zeynep Tunusluoğlu’nun babası) ve THY Yönetim Kurulu eski Başkanı Ağası Şen tarafından 6 Nisan 1977’de kurulmuştu.

Şirketin yönetim kurulu başkanı ise, Bursa’nın efsanevî işadamlarından Ali Osman Sönmez’di.

BAL, İspanya imalâtı olan iki adet CASA 212-CB Aviocar (TC-AOC, TC-AOS) tipi uçakla 1977 yılının Ağustos ayında İstanbul – Bursa arasında seferlere başlamıştı.

1980 yılındaki THY grevinden faydalanmak isteyen şirket, üç Adet DC-8 tipi uçak (TC-JBV, TC-JBY, TC-JBZ) kiralayarak kapasitesini ve sefer sayısını artırmıştı.

Yukarıda da özellikle belirttiğim gibi bu reklam 22 Şubat 1980 tarihine ait.

Yani THY tarihinin en uzun süren grevi başlayalı henüz 4 – 5 gün olmuş ve BAL, bu fırsatı doğal olarak değerlendirmeye çalışıyor.

Fakat işler istendiği gibi gitmeyince ömrü kısa süren Bursa Hava Yolları, Haziran 1981’de faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştı.

Son olarak, Ali Osman Sönmez’in, 21 Eylül 1995 tarihinde Sönmez Havayolları’nı kurarak, ticarî havayolu sektöründe şansını bir kez daha denediğini belirtelim.


Posted

in