Delta Air Lines – Soy Ağacı

Belki de soyadı kavramının ülkemize çok geç bir tarihte girmiş olması, aile köklerini araştırmak isteyenler için büyük bir engel teşkil etmekte.

Batı dünyasında ise çok erken tarihlerden itibaren soyadı kullanılıyor olması, hem geçmişe dönük soy araştırmalarında büyük kolaylık sağlıyor, hem de “Soy Ağacı” olgusunun toplum içerisinde yerleşmesinin önünü açıyor.

2009 yılında 80. doğum gününü kutlamış olan Delta Air Lines’ın hazırladığı bir soy ağacına rastladım.

Delta – Soy Ağacı

Delta Air Lines’ın kurulduğu tarihten bugüne olan tüm şirket satın almaları ve birleşmelerinin yer aldığı soy ağacının sol tarafında Delta’nın gelişimi yer alırken, sağ tarafta ise Delta’nın en son birleştiği şirket olan Northwest Airlines’ın aile üyeleri yer alıyor.

Soy ağacında farklı bir çok şirket bulunuyor. ABD’deki havayolu sektörünün ne denli canlı ve hareketli olduğunu bu tablodan anlamak mümkün.

Aslında Northwest’in nispeten sakin bir kurum tarihi olduğu söylenebilir.

1986 yılında Republic Airlines’ı satın alana kadar Northwest’in herhangi bir satın alma veya birleşme hareketi görünmüyor.

Republic Airlines’ın soy ağacı ise bir hayli zengin; veya kalabalık.

Delta Air Lines tarafından yayımlanmış olan bu soy ağacının sağ ve sol eksenlerinden şirket amblemlerinin gelişimini de görmek mümkün oluyor.

Türkiye’deki havayolları için böyle bir şey yapmaya kalksak, bu kadar zengin olmasa da güzel bir şeyler hazırlanabilir gibi görünüyor.

Önümüzdeki günlerde THY’nin soy ağacını çıkarmayı bir deneyelim bakalım…