Jat Airways relaunched as Air Serbia

Etihad, Air Serbia’yı da Bırakacak mı?

Etihad Airways Partners (2016)

Almanya’nın ikinci büyük havayolu şirketi airberlin’in dün iflas başvurusunda bulunması, Etihad Airways’in inorganik büyüme stratejisinin bir kez daha mercek altına altınmasın yol açtı.

Etihad Partners adı altında markalaşan bu strateji çerçevesinde Etihad, dünyanın dört bir yanındaki yedi farklı havayolu şirketine ortak olmuş ve söz konusu şirketlerin yönetimlerinde etkin hale gelerek bunlara yön vermeye çalışmıştı.

O dönemde ayrıca, Alitalia’nın sık uçan yolcu programı olan MilleMiglia  markasının sahibi konumundaki Alitalia Loyalty firmasının %75’ini, 112,5 milyon Euro karşılığında, Etihad Airways’in bir alt firması olan Global Loyalty Company tarafından satın alınmıştı.

MilleMiglia’nın öncesinde Etihad, airberlin’in topbonus ve Jet Airways’in JetPrivilege adlı sık uçan yolcu programlarının çoğunluk hissesini de satın almıştı.

4,6 milyon üyesi bulunan MilleMiglia’nın da dahil olmasıyla birlikte, Etihad Guest, topbonus ve JetPrivilege programlarının toplam üye sayısı 14 milyona ulaşmıştı.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymamış ve şirketin bu stratejik plan çerçevesinde hisse alımı ve sonrasındaki yatırımlar için 4 milyar USD kadar harcama yaptığı iddia edilmişti.

Bunun sonucunda, kuruluşundan beri Etihad’ın başında olan James Hogan 1 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla görevini bırakmış ve Etihad’ın özellikle Avrupa’daki yatırımlarını gözden geçireceği duyurulmuştu.

Ve gerçekten de, 2017 yılının ortalarından itibaren Etihad’ın Avrupa’daki yatırımlarına ilişkin art arda önemli gelişmeler yaşanmaya başlanmıştı.

Önce Alitalia bir kez daha iflas sürecine girmişti. Etihad, bundan böyle Alitalia’ya ilave finansal kaynak aktarımında bulunmayacağını açıkladı.

Bunu, Etihad’ın, İsviçre merkezli bölgesel havayolu şirketi Darwin’den 2013 yılı sonunda satın aldığı %33,33 oranındaki hissesini, Slovenya merkezli Adria Airways’in İsviçre’de kurduğu yeni bir şirkete devretmesi izlemişti.

Ve dün airberlin’in Alitalia gibi iflas başvurusunda bulunmasının ardından Etihad, bu şirkete olan desteğini de sona erdireceğini duyurdu.

Böylece Etihad’ın Avrupa’daki dört iştirakinden üç tanesinde yolun sonuna gelinmiş olundu.

Etihad, Air Serbia’yı da Bırakacak mı?

Air Serbia – Airbus A330 (YU-ARA)

Etihad’ın Avrupa’daki son yatırımı, Eski Yugoslavya’nın efsanevî havayolu şirketi JAT idi.

Sırbistan hükûmeti ile anlaşan Etihad, JAT’ın yerine kurulan ve Air Serbia adı verilen yeni havayolu şirketine %49 oranında ortak olmuştu.

Yeni şirket baştan aşağıya yenilenmiş ve yeni uçaklar ve uçuş noktalarıyla 2013 yılının sonlarına doğru pazara hızlı bir giriş yapmıştı.

Alitalia, airberlin ve Darwin’den çekilen veya çekilmekte olan Etihad’ın Avrupa’daki son ortaklığı, Air Serbia.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabić geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Etihad Airways ile görüştüklerini ve şu an için Air Serbia açısından korkulacak bir durum olmadığını belirtti.

Air Serbia CEO’su Dane Kondić de, büyük hissedarları konumundaki Sırbistan devleti ve Etihad Airways ile sürekli bir biçimde temas halinde olduklarını ve tiicarî hedeflerine ulaşma yönünde odaklandıklarını açıkladı.

Air Serbia’nın, Alitalia ve airberlin’e kıyasla, Etihad için çok da büyük bir yük oluşturmadığı söylenebilir.

Bununla birlikte, Etihad’ın Avrupa’daki yatırımlarından çok hızlı bir biçimde uzaklaştığı düşünüldüğünde, Air Serbia hakkındaki kesin karar için önümüzdeki ayların beklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.


Posted

in