Bangkok_Suvarnabhumi_2012_havayolu

ACI, 25 Yıllık Havalimanı Projeksiyonunu Açıkladı

ACI Havayolu Sektör Tahmini (2015-2040)
ACI Havayolu Sektör Tahmini (2015-2040)

Airports Council International (ACI), 2016 – 2040 yıllarını kapsayan 25 yıllık havalimanı yolcu projeksiyonunu açıkladı.

Kurum tarafından Aéroports de Montréal’in ev sahipliğinde bu yıl Montreal’de düzenlenen yıllık genel kurul toplantısının açılışında kamuoyu ile paylaşılan trafik tahmini, ilginç veriler içeriyor.

ACI’ın yaptığı tahmin çalışmasında küresel, bölgesel ve ülke bazlı ayrıntılar bulunuyor.

Havayolu ile seyahat eden yolcu sayısı, 2015 yılında 7 milyar sınırını aşmıştı.

Önümüzdeki 15 yıl boyunca yolcu sayısının yıllık ortalama %5,2 oranında artacağı ve 2029 yılına gelindiğinde, bugünkü rakamı ikiye katlayacağı öngörülüyor.

Küresel Havayolu Yolcu Sayısı (2000 - 2014)
Küresel Havayolu Yolcu Sayısı (2000 – 2014)

Bu açıdan bakıldığında, havalimanı planlaması ve kapasite ihtiyaçlarının şimdiden tespit edilerek buna göre çalışmalar yapılmasının büyük önem arz ettiği açıkça görülüyor.

Geleceğe dönük olarak yapılan tahmin ve planlamalarda, uçak hareketi sayısı (aircraft movements), yolcu sayısı ve hava kargo hacmi gibi unsurlara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

ACI World Genel Direktörü Angela Gittens yaptığı açıklamada, kısa vadeli dalgalanmalar yerine, uzun vadeli genel trende odaklanılması gerektiğini belirtiyor.

Gittens, gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek nüfus miktarının ve kişi başına düşen gelirdeki artışların, uzun vadede havayolu trafiğine önemli katkıda bulunacağını vurguluyor.

Buna ilave olarak sektör genelindeki rekabetin her geçen gün artması ve düşük maliyetli taşıyıcıların giderek yaygınlaşması, havayolu seyahatine olan talebi destekleyen bir diğer önemli etken olarak öne çıkıyor.

ACI 2015 – 2040 Raporundan Satır Başları

ACI’ın 25 yıllık yolcu tahmin raporundan öne çıkan satır başları şu şekilde:

  • %7,7 oranındaki yıllık ortalama büyüme ile, en hızlı gelişen bölge Orta Doğu olacak
  • 2029 yılına gelindiğinde, havayolu ile seyahat eden yolcu sayısı yıllık 14 milyara ulaşacak
  • Asya – Pasfik bölgesinin halen dünya genelinde %34 mertebesinde olan pazar payı hızla artarak, %47’ye yükselecek
  • 2028 yılına gelindiğinde, dış hat yolcu sayısı ile iç hat yolcu sayısı eşitlenecek. Sonraki yıllarda ise dış hat yolcu sayısı iç hat yolcu sayısını bariz bir biçimde geride bırakacak
  • Gelişmekte olan ülkelerdeki havayolu pazarları, nispeten daha hızlı bir biçimde büyüyecek
  • Önümüzdeki 25 yıllık dönemde, hava kargo hacmi yıllık ortalama %2,3 oranında, uçak hareketi sayısı ise %2,5 oranında artacak

Posted

in

Comments

One response to “ACI, 25 Yıllık Havalimanı Projeksiyonunu Açıkladı”