THY’den ABD’de Bir Hat Daha: Atlanta

Türk Hava Yolları (THY), TK031 sefer sayılı uçuşuyla İstanbul – Atlanta Hartsfield–Jackson seferlerine başladı. İşte THY’nin ABD’deki 9. uçuş noktası.

Türk Hava Yolları, son bir yılda ABD’de San Francisco ve Miami hatlarını açtı.

Geçen yıl ilan edilen son nokta ise Atlanta’ydı. Atlanta’nın havacılık için farklı bir anlamı var. Atlanta Hartsfied-Jackson Havalimanı, ABD’nin en yoğun meydanlarından biri.

Bu havalimanının ana taşıyıcısı ise Amerikan Delta Havayolları.

Bir de tarihe not düşmek lazım. Yıllar önce Delta Havayolları MD11 uçakları ile sadece bir yaz sezonunda İstanbul – Atlanta arasında uçmuştu.

THY, Atlanta hattını açtı (Mayıs 2016)
THY, Atlanta hattını açtı (Mayıs 2016)

Havalimanında Basın Müşaviri Yahya Üstün ile buluşup Turkish Do&Co’nun işlettiği İstanbul Lounge’a geçiyoruz. Özel yolcu salonunda pideler, mantılar yolcuların önünde yapılırken mini bir sürpriz dikkat çekiyor.

Atlanta aynı zamanda Coca Cola’nın ana merkezi. Şirketin CEO’su da Muhtar Kent.

Coca Cola’nın cam şişelerinin üzerine THY’nin Atlanta’ya uçuşlara başlaması nedeniyle özel bir ambalaj yapılmış. Bu şişelerin salonda dağıtılması ise güzel bir jest.

İşin detayını Satış Başkan Yardımcısı Mustafa Doğan’la yaptığımız sohbette öğreniyoruz. Coca Cola, THY’nin ilk uçuşu nedeniyle bir toplantı talep etmiş. Bu özel şişeler hazırlanmış. Yolcular için de hoş bir sürpriz olmuş.

Sefer için THY, Batman Superman filmi için özel boyanan Boeing 777-300ER uçağını tahsis etmişti.

Kapıda bizleri uçağın Mesul Kaptan Pilotu Sinan Saran ve Öğretmen Kaptan Pilot Artuğ Açıl karşıladı. Sinan Saran, iş adamı Saadettin Saran’ın kardeşi. Saadettin Bey iş adamlığının yanı sıra helikopter imal eden Bell Textron şirketinin de Türkiye temsilcisi.

Yolcu alımı tamamlandıktan sonra zamanında kapı kapatıyoruz. Ancak Atlanta’nın sıkışık hava trafiği nedeniyle bir süre beklemek zorundayız. Kaptanlarımız yaptıkları anonsla hemen yolcularını bilgilendiriyorlar.

Uçuş Ekibi Millî Takım Gibi

THY Atlanta açılışı için ‘milli takım’ gibi bir ekip belirlemiş.

Kaptan Pilotlar Sinan Saran, Artuğ Açıl, İkinci Pilotlar Sertan Sencel, Barış Dolgun.

Kabin ekibi ise Purser’lar Hakan Bayraktar, Serkan Altuntaş, Kabin Memurları Serap Cabar, Zeki Adamoğlu, Seval Samancı, Dinçer Hayrettin Tanrıyar, İsmail Tatlıcı, Burcu Müge Görgün, Sezin Köylü, Sevgi Çalışır, Figen Bayer Yener, Özlem Eryılmaz, Ömür Yasemin Gündoğdu, Neslihan Tekin, İbrahim Arı, Mustafa Ünsal’dan oluşuyor.

İkramdan ise uçan şefler Kutay Yener ile Arı Akkaranfil sorumlu.

THY_Atlanta_ilk uçuş_kabin ekibi

Uçağımız 17 sağ pist başına geliyor. Gaz kolları kalkış pozisyonuna gelmesi ile 12 saatlik uçuşumuz başlıyor. Tırmanışla birlikte kuzeye açılıyoruz. Üçüncü Havalimanı üzerinden sola dönüşle rotamıza oturuyoruz.

Ahmet Olmuştur Temsil Ediyor

THY’nin sponsor olduğu Final Four’un finali, bir gün önce Almanya’nın Berlin kentindeydi.

Bu finali önemli kılan, Fenerbahçe finale çıkmasıydı.

Bir ara 21 sayıya kadar açılan farkı kapatma başarısı gösteren Fenerbahçe, maçı uzatmaya götürdü. Ne yazık ki uzatmalarda galibiyeti CSK Moskova alarak Final Four kupasını kazandı.

Ahmet Olmuştur - THY Genel Müdür Yardımcısı (Pazarlama)
Ahmet Olmuştur – THY Genel Müdür Yardımcısı (Pazarlama)

Kupayı, Galatasaraylı olan Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı verdi. Uzatma ile birlikte gece dönemeyen Aycı’nın yerine, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, Atlanta ilk uçuşuna gelmişti.

Kabinde ikram hazırlıkları başlıyor. Turkish Do&Co özel bir mönü hazırlamış. Atlanta’ya merhaba diyen mönü, mezelerle başlıyor.

Avcı böreği, deniz mahsulleri salatası, zeytinyağlı enginar, mozarella peynirli salata var. Sonrasında ise isteyenlere balkabaklı nohut çorbası.

Et olarak kuzu incik, balık yemek isteyenler için jumbo karides, madalyon kılıç ve levrek var. Üçüncü seçenek ise mantı.

THY_Atlanta_ilk uçuş_ikram

Yemeğin son aşamasını da revani, baklava, kabaktan oluşan Türk tatlıları veya frambuazlı tart, çikolatalı mus ile peynir tabağı oluşturuyor. Bugün meyve isteyenler ise çoğunlukta.

Yemeğin ardından gözler düşüyor. Kabin ışıkları karartılıyor ve yolcuların büyük bölümü kestirmeye başlıyor.

Yolumuz uzun. Kalkıştan yaklaşık 7,5 saat sonra kuzeyden Kanada hava sahasına giriyoruz. Sonrasında ise aşağıya inmeye başlıyoruz.

Saatteki hızımız rüzgarın durumuna göre 750 ila 780 kilometre arasında değişiyor. Yaklaşık 10 bin 900 metreden uçuyoruz. New York’u geride bıraktıktan sonra sağa doğru dönerek Atlanta’ya devam ediyoruz.

Dünyanın En Büyük Havalimanı

Atlanta Hartsfield-Jackson Havalimanı, 2015’i 101 milyon yolcu ile kapatarak dünyada en fazla yolcuya ev sahipliği yapan havalimanı oldu.

İkinci sıradaki Pekin Capital International’ın yolcu sayısı ise 89 milyon.

Listede İstanbul Atatürk Havalimanı’nın ise 61,8 milyon yolcu ile 11’inci olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İnişe 2,5 saat kala ikinci ikram başlıyor. Ancak 8 saat önceki yemeklerden öyle doyduk ki birçok yolcu hafif atıştırmayı tercih etti.

Yaprak sarma, yoğurtlu semiz otu gibi Türk mezeleri, tavuk şiş veya ev yapımı peynirli kol böreğinden oluşan ana yemeğin son halkasını ise bitter çikolata ile mascarpone krema oluşturuyor.

İnişimize bir saat kala Boeing 777-300ER dünyanın en büyük havalimanına doğru alçalmaya başladı.

1998’den Bu Yana En Büyük Meydan

Günlük 260 bin yolcuya ev sahipliği yapan havalimanının beş pisti var.

Yıllık 950 binden fazla uçuşun yapıldığı havalimanı Atlanta kent merkezine 11 kilometre uzaklıkta.

Havalimanına teker koyduktan sonra taksiye başlıyoruz.

Atlanta Havalimanı itfaiyesinin yaptığı su takından sonra terminalde köprüye yaşanıyoruz.

Kurdele Kesiliyor

Pasaport ve gümrük işlemlerini tamamladıktan sonra kurdele kesme törenine geçiyoruz.

ABD Washington Büyükelçimiz Serdar Kılıç, Atlanta Valisi ve Havalimanı Genel Müdürü ile birlikte THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, kurdele kesim törenine katılıyor.

Tüm ekip kurdeleyi kestikten sonra soluğu gala yemeğinde alıyoruz.

THY, Atlanta hattını açtı
THY, Atlanta hattını açtı

Bu sefer ev sahibi, Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent.

1978’de Atlanta’ya geldiğini söyleyen Kent, “Bugün iki kırmızı beyaz bir araya geldi. Atlanta’da müthiş bir buluşma oldu” diyor.

Türkiye’nin Coca Cola olarak dünyanın 10’uncu büyük pazarı haline geldiğini söyleyen Muhtar Kent, “Çalışanlarımız Türkiye’ye direkt uçuşla gidecek. Bu bizim için çok önemli bir artı” diye konuşuyor.

THY_Atlanta_ilk uçuş_Muhtar Kent_coca cola

Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur ise Muhtar Kent’e seslenerek, sadece İstanbul değil, aktarmalara da talip olduklarını söylüyor.

Gala yemeği bilet çekilişi ile sona erdi.

Bilet kazananlardan biri de havalimanı itfaiyesinin deneyimli şeflerinden biri oldu.


Posted

in

Tags: