THY_Turkish Airlines_Kahve_Coffee_Nov 2013

Bir Fincan Kahvenin, Kırk Yıl Hatırı Vardır

THY_Turkish Airlines_Kahve_Coffee_Nov 2013“Bir fincan kahvenin, kırk yıl hatırı vardır” demiş atalarımız.

Kökeni Etiyopya olan, 16. yüzyılda Yemen üzerinden Osmanlı Devleti’nin başkentine, İstanbul’a ulaşan ve daha sonra da tüm dünyaya yayılan kahvenin, gerçekten de kültürümüzde özel bir yeri bulunuyor.

Ama itiraf etmek gerekirse, Batı dünyası, kahve kültürünü geliştirip yaygınlaştırmada bizden bir hayli ileride bulunuyor.

Gerek kahve üretiminde ve gerekse son kullanıcıya yönelik ürünlerde öne çıkan markaların büyük çoğunlukla Avrupa ve Amerika kökenli olduğu görülüyor.

Starbucks ve Nespresso gibi markaların, kahve işini bir hayli geliştirip son derece popüler bir tüketici deneyimi haline dönüştürdükleri yadsınamaz bir gerçek.

Kahve Deneyimi, Havayolu Şirketlerinin de Gündeminde

Bir çok alanda lider olan havayolu şirketleri, uçak içerisinde yolcularına sunduğu ikram konusunda da ellerinden geleni esirgemiyorlar.

Son yıllarda uçakta taze kahve hazırlanmasına yönelik olarak yapılan yatırımlar dikkat çekiyor.

Özellikle First ve Business Class yolcuları, bu yatırımların getirdiği imkânlardan doyasıya faydalanabiliyor.

Delta_Starbucks_coffee_kahve
Delta ve Starbucks, kahve konusunda işbirliği yaptılar.

Lufthansa, Swiss, China Airlines ve China Eastern, Business Class mutfaklarına yerleştirdikleri Nespresso kahve makinaları ile yolcularına farklı bir kahve deneyimi yaşatmayı hedefliyor.

Virgin Australia da yine Nespresso ile anlaşarak, uçak yolcuları için özel olarak hazırlanmış üç farklı harmanı (Ristretto Intenso, Espresso Forte ve Espresso Decaffeinato) sunmaya başlayacağını açıklamıştı.

Virgin Australia Business Class yolcuları, bu üç farklı harmandan bir tanesini seçerek Cappuccino, Espresso, Macchiato, Long Black veya Ristretto tarzında hazırlanacak olan kahvelerini büyük bir keyifle yudumlayabilecek.

Delta’nın 2015 yılı başlarında Starbucks ile yapmış olduğu özel anlaşma sonrasında uçaklarında bu marka kahve ikram etmeye başladığını da hemen hatırlayalım.

easyJet ve Ryanair gibi düşük maliyetli taşıyıcıların dahi, sırasıyla, Starbucks ve Lavazza ile anlaşarak uçaklarında bu markalara ait hazır kahveleri satmaya başlamışlardı.

JAL, Asiana ve Austrian ise kahve işini bir adım öteye taşıyan havayolu şirketleri.

JAL, Bodum marka french press ile hazırlanan kahve ile yolcularının karşısına çıkıyor.

Singapore Airlines_Yolcu Deneyimi_Istanbul-SingapurAsiana, kahve sunumunu bir gösteri haline dönüştürenlerden. Özel eğitim almış olan kabin görevlileri, kahveyi yolcuların önünde hazırlıyor.

Austrian ise, uzun menzilli uçuşlardaki Business Class yolcularına, “Original Viennese Coffee House Service” adını verdiği menüde on farklı çok özel kahve seçeneği sunuyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde deneme fırsatını bulduğumuz Singapore Airlines da kahve konusunda yolcusuna cömert davrananlardan.

Bu konuda İlly adlı kahve deviyle birlikte çalışan şirket yolcularına, beş farklı kahve harmanı ile altı farklı kahve türü sunuyor.

Uçak içi ikramı konusundaki iddialı şirketlerden Türk Hava Yolları da, kahveye özel önem veriyor.

Şirket, uzun menzilli uçuşlarındaki Business Class yolcularına, şık bir Türk Kahvesi sunumu hazırlıyor.

Özel Yolcu Salonlarındaki Özel Kahve Uygulamaları

Cathay Pacific’in Hong Kong’ta bulunan “The Wing” ve “The Bridge” adlı özel yolcu salonlarında, “The Coffee Loft” adı verilen özel kahve bölümleri açıldı.

Burada görev yapan bir barista, yolcuların istekleri doğrultusunda taze kahve hazırlıyor.

Air New Zealand ise, mobil cihazlar için özel olarak hazırladığı bir kahve uygulaması ile, özel yolcu salonuna giriş yapanların hızlı bir biçimde kahve siparişi vermesine imkân sağlıyor.


Posted

in