British Airways, “Dijital Bagaj Etiketi” Uygulamasını Başlatıyor

British Airways, dijital bagaj etiketi uygulamasını hizmete sokmaya hazırlanıyor.

Şirket tarafından ilk defa 2013 yılının Ekim ayında duyurulan ancak bir türlü tam olarak yolcuların kullanımına hazır hale getirilemeyen bu inovatif uygulama için şu anki hedef tarih, Ocak 2019.

Bununla birlikte, British Airways’in dijital bagaj etiketiyle ilgili web sayfasında şu anda sadece “Digital bag tag… coming soon…” ibaresi yer alıyor ve şimdilik herhangi ilave bir bilgi bulunmuyor.

British Airways – Dijital Bagaj Etiketi

Yolcuların daimî bir biçimde bagajlarına takılı olarak kullanabildiği dijital etiketler, bir yandan yolculara ve yer hizmetleri personeline kolaylık sağlarken, diğer taraftan da havayollarının kaynak tasarrufu elde etmesinin yolunu açıyor.

British Airways’in uçak içi dergisi Business Life’ta yer alan bir habere göre, dijital etiketleri 3.000’den fazla defa kullanmak mümkün.

Yaklaşık beş yıllık pil ömrü olan dijital bagaj etiketleri içerisindeki uçuş bilgisi, her yolculuk öncesinde British Airways’in mobil uygulaması üzerinden güncelleniyor.

Böylece her bir bavul için ayrı bir bagaj etiketi basılması ve bununla ilişkili küçük etiket parçalarının bavulun dört bir yanına yapıştırılması ihtiyacını ortadan kaldıran bu sistem sayesinde, ortalama üç dakika olan bagaj teslim sürecinin, 30-35 saniyeye kadar düşeceği belirtiliyor.

Bu etiketlerden edinmek isteyen yolcular, 60 Pound’u (76 USD) gözden çıkarmak durumunda.

İlk Uygulayan Qantas Olmuştu

Günümüzde bir çok havayolu şirketi, daimî bagaj etiketi projelerine yatırım yapıyor.

Büyük havayolları arasında bu işi başarıyla ilk uygulayan ise Avustralyalı Qantas olmuştu.

Qantas – Q Bag Tag

Qantas, Q Bag Tag adını verdiği uygulamayı, 2010 yılında hizmete sokmuştu.

Şirketin iç hat uçuşlarında geçerli olan bu etiklerin tanesi A$30 (US$22) veya iki tanesi A$50 (US$36) karşılığında satılıyor.

Türkiye’de Durum

2012 yılında biz de Türkiye’deki muhtemel benzer uygulamalar için bu konuda araştırmalar ve görüşmeler yapmış ancak dijital bagaj etiketi uygulamasının dünya genelinde yaygınlaşmasını beklemenin daha doğru olacağına kanaat getirmiştik.

Günümüzde iç hat yolcu trafiğinin geldiği seviyeyi düşündüğümüzde, havalimanı altyapılarının da gerektiği şekilde ayarlanmasıyla birlikte, bu tür inovatif bagaj etiketi sistemlerinin ilk aşamada yurt içerisinde seyahat edecek yolcuların kullanımına sunulabileceğine inanıyoruz.