Hindistan’da Neler Oluyor?

Ocak ayında IndiGo tarafından verilen ve adet bakımından ticarî havayolu tarihinin en büyüğü olan 180 uçaklık Airbus A320 siparişinin ardından bu kez sırada bir başka Hindistanlı firma var.

Hindistan iç hatlarında yaklaşık 20 noktada rekabet etmekte olan Go Airlines, 2005 yılında kurulan bir şirket.

Rakibi IndiGo gibi filosunda sadece Airbus A320 tipine yer veren Go Airlines, yine rakibi gibi Airbus A320NEO siparişi vererek dikkatleri üzerine çekti.

72 adetlik siparişin ilk tayyareleri 2015 yılından itibaren teslim edilmeye başlanacak.

Bu noktada bir başka Hindistan şirketi olan SpiceJet‘in de geçen sene sonuna doğru 30 adet yeni nesil Bombardier siparişi vermiş olduğunu anımsamakta fayda var.

SpiceJet halen filosunda Boeing 737-800 ve -900 tipi uçakları kullanmakta.

Nüfusu 1 milyarın üzerinde olmasına karşın Hindistan, ticarî havayolu sektöründeki kapasite ve hizmet kalitesini bir türlü istenen düzeye yükseltebilmiş değil.

Hindistanlı şirketlerin filosunda bulunan toplam uçak sayısının Türkiye ile neredeyse aynı seviyede olduğunu söylersek durum daha net anlaşılabilir.

Bu yüzden Hindistan’ın uluslararası havacılık pazarı büyük oranda yabancı şirketlerin eline geçmiş durumda.

Qatar Airways (12), Emirates (10), Etihad (8), Thai Airways (8), Lufthansa (7), Singapore Airlines (6), British Airways (5) gibi şirketler, Hindistan’ı adeta örümcek ağı gibi sarmış durumda.

Ancak son bir-iki senedir atağa kalkma girişimlerinde bulunan Hindistanlı şirketler uzun vadede başarılı olabilirlerse, kendi ülkelerinin havayolu sektöründe belki yeniden söz söyler hale gelebilirler.

not: Parantez içerisindeki rakamlar şirketlerin Hindistan’da sefer düzenlediği şehir sayısını gösteriyor.

Comments

2 responses to “Hindistan’da Neler Oluyor?”