Shashank Nigam İstanbul’daydı

Ticarî havayolu sektöründe sosyal medya uygulamaları konusundaki uzmanlığı ile ünlü olan ve blog sitesi, sektörün en fazla takip edilenler sıralamasında ilk üçte yer alan Shashank Nigam İstanbul’daydı.

IATA tarafından düzenlenen ticarî strateji sempozyumunda bir sunum yapan Nigam, havayolu sektöründeki sosyal medya uygulamalarından örnekler verdi.

CRM kısaltmasının açılımını “Customer” Relationship Management yerine, “Cult” Relationship Management olarak değiştiren Nigam; Twitter, Facebook, Flickr gibi sosyal paylaşım ortamlarında oluşan “online cemaatlerin” yönetiminin çok önemli hale geldiğini vurguladı.

Shashank Nigam

Nigam sunumunu, seyahat sektöründeki iki paradigma değişikliği ve bunları paraya çevirmenin üç yolu şeklinde düzenlemişti.

Sektördeki CRM kavramı ve müşteri (yolcu) hayat döngüsünün değiştiğini vurgulayan Nigam, şirketlerin; online cemaatlerin hayal edip paylaşmasını teşvik edip sosyal medyayı etkin bir biçimde kullanarak, kendilerini gelen taleplere göre değiştirmesi durumunda paradigma kaymalarını paraya çevirebileceklerine inanıyor.

Nigam’ın Paris Hilton hakkında verdiği örnek gerçekten ilgi çekiciydi.

Emirates’in A380 ile ABD – Dubai arasında First Class’ta uçuş yapan Hilton, buradaki tasarıma ve sunulan hizmete adeta bayılır.

First Class’ta cep telefonuyla fotoğraf çekmeye başlar. Uçuş sonrasında bu fotoğrafları Twitter hesabında paylaşır.

Ve olay bundan sonra kopar gider.

Zira Paris Hilton’un Twitter’daki takipçi sayısı 3 milyonun üzerindedir.

Emirates’in A380′de sunmuş olduğu First Class hizmeti bir anda milyonlarca kişiye ulaşır. Normalde 100 binlerce Dolar verilerek dahi yapılamayacak bir reklam, Paris Hilton ve Twitter aracılığıyla bedavaya yapılmış olur.

Shashank Nigam’ın bunun dışında verdiği örnekler genelde Havayolu 101’de de yer alan sosyal medya uygulamalarıydı.

Nigam’ın yaptığı sunumun formatıyla da ilgili bir şey söylemem gerekiyor.

Nigam, Chris Anderson’ın TED’te yaptığı konuşmadan etkilenerek hazırladığı ve içinde “slayt” bulunmayan bir sunum yaptı.

Gerçekten çok etkileyici ve akıcıydı. 10 üzerinden 9; hatta 10 bile vermek mümkün.

Son olarak yeniden Paris Hilton meselesine dönersek; tanıyanlar tanır, Kim Kardashian‘ın Twitter’da 5,5 milyon takipçisi bulunuyor.

Twitter üzerinden tüm dünyaya yayılmak isteyen havayolu şirketlerine duyurulur:

Kim Kardashian’ı uçağınızda misafir edebilirsiniz. 🙂