Irkut MC-21 ilk uçuşunu gerçekleştirdi (28 Mayıs 2017)

Irkut MC-21, İlk “Uzun Menzilli” Deneme Uçuşunu Yaptı

Rus Irkut şirketinin geliştirdiği MC-21-300 yolcu uçağı, ilk uzun mesafe uçuşunu Irkutsk ile Moskova arasında gerçekleştirdi.

Türkiye’nin üretim programında yer almak istediği MC-21-300, 6 saat boyunca kesintisiz uçarak, 4.500 km yol katetti.

Uçağın test pilotu ve uçuş mürettebatı komutanı olan Oleg Kononenko, uçağın tüm sistemlerinin sorunsuz çalıştığını belirtti.

Irkut MC-21

Uçağın üretimini yapan Birleşik Uçak Şirketi (UAC) ve Irkut şirketinin başkanı Yuri Slyusar ise, “MC-21-300 programında bugün yeni bir kilometre taşı. Her şey planlandığı gibi gidiyor, uçuş testlerinin ardından sertifikasyon ve seri üretime başlayacağız. Bu program şirketlerimizi yeni bir teknolojik seviyeye taşıyor” dedi.

Irkut şirketinin Birinci Başkan Yardımcısı ve Baş Tasarımcısı Oleg Demchenko da, MC-21-300’ün Irkutsk bölgesinden Moskova’ya kadar uçarak özelliklerini kanıtladığını vurguladı.

Rusya, MC-21’i, dünyanın en çok satan tek koridorlu uçakların en yeni versiyonları olan Airbus A320neo ve Boeing 737MAX modellerine karşı geliştirdi.

Tupolev Tu-154 modelinden geliştirilen uçağın, Boeing ve Airbus uçaklarıyla rekabet edip edemeyeceğini zaman gösterecek.

Rusya, uçağın satış şansını artırmak için üretim programında Thales, Honeywell, Goodrich ve Zodiac Aerospace gibi uluslararası şirketlere görev verdi.

MC21-200 ve 300 olmak üzere iki farklı versiyonu üretilecek olan uçağın koltuk kapasitesi 130 ilâ 211 arasında değişecek.


Posted

in