Monarch Airlines İflas Etti

İflas eden havayolu şirketleri kervanına, İngiltere’nin köklü firmalarından Monarch Airlines da katıldı.

1967 yılında kurulan ve 5 Nisan 1968 tarihinden itibaren uçuş yapmaya başlayan Monarch Airlines, İngiltere’nin beşinci büyük havayolu şirketi konumunda bulunuyordu.

Son bir yıldır ayyuka çıkan iflas dedikodularının ardından şirket, 2 Ekim 2017 tarihi itibarıyla operasyonlarını tamamen durdurdu.

Monarch Airlines çalışanı bir kabin memuru, şirketin iflası sonrası gözyaşlarını tutamıyor (Ekim 2017)

Monarch Airlines temel olarak, Akdeniz havzasında bulunan turistik destinasyonlara odaklanan bir şirketti.

Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır, şirketin en önde gelen pazarları arasında yer alıyordu.

Özellikle 2016 yılından itibaren Türkiye, Tunus ve Mısır’daki turizm pazarlarında yaşanan olumsuz gelişmeler, Monarch Airlines’ın mâlî krize girmesinde büyük rol oynadı

Bu arada, Monarch Airlines’ın iflas etmesi sebebiyle İngiltere dışında kalan 110.000 civarında yolcunun ülkeye getirilmesiyle ilgili olarak bir acil durum planı son derece hızlı bir biçimde devreye sokuldu.

Şirketin iflas edeceği haberini önceden haber alan İngiltere Sivil Havacılık Kurumu, öncelikle, geçtiğimiz Haziran ayında başlatılan ambargo sonrasında Qatar Airways filosunda meydana gelen fazlalık sebebiyle yerde bekleyen Airbus A320 tipi uçakların bir bölümünü İngiltere’ye getirtti.

Qatar Airways uçakları, Monarch yolcularını geri getirme operasyonu için İngiltere yolunda (Ekim 2017)

Türkiye’de tatil yapan İngiliz turistlerin geri dönüşlerinin ise, Freebird uçuşları ile gerçekleştirilmekte olduğu bildirildi.

Günümüz itibarıyla Qatar Airways ve Freebird’ün yanı sıra, Plus Ultra, Titan Airways, Smartlynx adlı şirketlerden kiralanan uçaklarla yolcuların taşınması devam ediyor.

İngiltere dışında kalan kişilerin ülkeye getirilmesi işlemi aynı zamanda, İngiltere’nin savaşlar haricindeki en büyük tahliye operasyonu olacak.

Bunun yanı sıra, Monarch Airlines’ın web sitesi yayına kapatılarak, sivil havacılık kurumunun internet sitesinde oluşturulan bilgilendirme sayfasına yönlendirildi.

Önümüzdeki günlerdeki seyahatler için Monarch Airlines’tan yapılan yaklaşık 750.000 rezervasyon da iptal edildi.

Şirketin 2.100 çalışanının %90’ı işten çıkarıldı.

Halihazırda Monarch filosunda bulunan 35 adet dar gövdeli uçakla, 45 adetlik Boeing 737 MAX 8 siparişinin akıbeti, önümüzdeki günlerde belli olacak.


Posted

in

,