Emirates_Airbus A380_London

İsviçre, BAE’ye “5. Trafik Hakkı” Tahsis Etti

İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli havayolu şirketlerine, Cenevre (İsviçre) ile Meksika arasında geçerli olmak üzere, 5. trafik hakkı tahsis etti.

5. trafik hakkı, bir havayolu şirketinin, uçuşun başlangıç ve bitiş noktası şirketin kendi ülkesi olması şartıyla, iki yabancı devlet arasında yolcu ve kargo taşımacılığı yapabilmesini sağlıyor.

5. Trafik Hakkı

Havayolu 101’i düzenli bir biçimde takip edenlerin hemen hatırlayacağı üzere, 5. trafik hakkı günümüzde pek de sık verilen bir izin değil.

İsviçre tarafından bu izin sayesinde BAE merkezli Emirates, Etihad ve Flydubai gibi şirketler, Cenevre ile Meksika arasında haftada karşılıklı toplam 14 sefer yapma hakkına kavuşacak.

Bununla birlikte, söz konusu uçuş hakkının resmen devreye girebilmesi için, Meksika’nın ilgili sivil havacılık kurumunun da izni gerekiyor.

Öte yandan, verilen bu hakkında hangi havayolu şirketi tarafından kullanılacağı ise merak konusu.

İş modeli bu hat için uygun olmayan Flydubai’yi hariç tuttuğumuzda geriye Emirates ve Etihad Airways kalıyor.

Bundan bir buçuk sene kadar geriye gittiğimizde, Emirates’in İsviçre üzerinden Meksika’nın başkenti Mexico City’ye uçma talebi olduğunu görüyoruz.

Ancak küçük ama çok önemli bir farkla…

Emirates, söz konusu 5. trafik hakkını Cenevre – Mexico City için değil, Zürih – Mexico City hattı için talep ediyordu.

Dolayısıyla, İsviçre’nin vereceğini duyurduğu uçuş hakkını Emirates’in ne derecede tercih edeceğini şimdilik kestirebilmek güç.

Halihazırda Emirates’in Dubai ile Zürih ve Cenevre arasında günde ikişer uçuşu bulunuyor.

Zürih uçuşları Airbus A380, Cenevre uçuşları ise Boeing 777 tipi uçaklarla icra ediliyor.

Emirates (Dubai-Cenevre) – Eylül 2017
Emirates (Dubai-Zürih) – Eylül 2017

Bilindiği üzere Emirates’in bir çoğu Asya-Pasifik bölgesinde olmak üzere, dünyanın dört bir yanında 5. trafik hakkı ile hizmet verdiği bir çok hat bulunuyor.

Yakın bir geçmişte Dubai – Atina – New York hattında Boeing 777-300ER tipi uçaklarla hizmet vermeye başlayan Emirates, bu açıdan sektörde gerçekten farklı bir konumda bulunuyor.

Şirketin Avrupa’daki diğer benzer operasyonu, Dubai – Milano – New York JFK şeklinde gerçekleşiyor.

Bakalım Emirates’in Cenevre çıkışlı Mexico City uçuşları fikrine yaklaşımı nasıl olacak?