Sydney Havalimanı, Spotter’lar İçin Özel Balkon Hazırladı

Sydney Havalimanı (IATA: SYD, ICAO: YSSY), “spotter” olarak adlandırılan ve çektikleri fotoğrafları kendi web sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında yayınlayarak bir bakıma havayolu şirketlerinin ve havalimanlarının ücretsiz bir biçimde reklamını yapmakta olan havacılık tutkunlarına özel balkon hazırladı.

Spotter’ların yeni yeri, havalimanının güneydoğu bölümünde bulunan hava trafik kontrol kulesinin hemen önünde.

Sydney Havalimanı – Shep’s Mound

Aslında havalimanının bu noktası yıllardan beridir spotter’lar tarafından kullanılmaktaydı.

Yazımızın girişinde de belirttiğimiz üzere, uçak fotoğrafı ve videosu çeken havacılık tutkunları bir bakıma havalimanlarının gönüllü pazarlama uzmanları olarak görev yapıyor.

Bu durumun bilincinde olan Sydney Havalimanı yönetimi de, 2005 yılında hayata veda eden Avustralyalı havacılık tutkunu Bruce Shepherd’in anısına ithafen Shep’s Mound adı verilen bu alanı küçük bir proje çerçevesinde spotter’lar için çok daha rahat çalışabilecekleri bir hale dönüştürdü.

Sydney Havalimanı – Shep’s Mound

İki adet yükseltilmiş platform, spotter’ların dinlenebileceği üstü kapalı oturma bölümü ve bir otopark, Shep’s Mound’u daha da çekici hale getiriyor.

Sydney Havalimanı buna ilave olarak havacılık tutkunlarına, havalimanı çevresinde iyi görüntü alabilecekleri dört farklı nokta daha tavsiye ediyor.

Brüksel Havalimanı da Spotter’lara Önem Veriyor

2017 yılının Şubat ayında bir açıklama yapan Brüksel Havalimanı da, spotter’lar için havalimanı çevresindeki iki noktaya yerden yükseltilmiş balkonlar inşa edeceğini duyurmuştu.

Avrupa Birliği’nin önemli merkezlerinden bir tanesi olması sebebiyle bir çok farklı havayolu şirketinin sefer yaptığı bir nokta konumundaki Brüksel Havalimanı, bu özelliği sebebiyle spotter’ların ayrıca ilgisini çekiyor.

Bu yüzden sadece Belçikalılar değil, diğer ülke vatandaşları da buraya uçak fotoğrafı çekmeye geliyor.

Brüksel Havalimanı – Uçak Gözlem Balkonu

Sivil hava taşımacılığının gelişmeye başladığı 1950’li yıllardan beridir oldukça popüler olan uçak fotoğrafçılığı, bir çok havalimanını bu konuyla ilgili olarak özel gözlem noktaları yapmaya yönlendirmişti.

Ülkemizde de konuyla ilgili bir çok kişi ve grup bulunmakla birlikte, uçakların iniş ve kalkışlarının rahatça takip edileceği çok fazla mekân bulunmuyor.

Meraklılar, havalimanlarını gören çevre noktalardan, kendi imkânları dahilinde fotoğraf ve video çekmeye çalışıyor.