Havayolu 101, Changi Havalimanı Terminal 4’ü Test Etti

Havayolu 101 yine Türkiye’de bir ilke imza attı.

Havayolu 101 “Havalimanı Deneyim Ekibi”, Singapur Changi Havalimanı’ndaki Terminal 4’ü test etti.

Bilindiği üzere günümüz itibarıyla dünyanın en teknolojik havalimanı terminali olacak binadaki deneme çalışmaları (ORAT: Operational Readiness and Airport Transfer) halen devam ediyor.

2016 yılının Ekim ayında başlayan deneme çalışmalarının, bir kaç ay daha sürmesi bekleniyor.

T4’ü denerken görüştüğümüz yetkililer, resmî açılış tarihinin henüz belli olmadığını vurgulamakla birlikte, önümüzdeki Ekim ayının sonunda terminalin hizmete girmesinin hedeflendiğini söylediler.

Söz konusu hedef tarih tutturulursa, T4, yaklaşık bir yıllık bir deneme sürecinin ardından yolcularıyla buluşmuş olacak.

Deneme çalışmaları şu anda, “T4 Open House” adı altında, halkın yeni terminali bizzat görüp deneyimlemesi sürecine gelmiş durumda.

Bunun için öncelikle, havalimanının web sitesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Biz de öyle yaptık.

Randevu günü geldiğinde, tramvayla Changi Havalimanı Terminal 3 binasına ulaştık. Buradaki yönlendirme levhalarıyla, bizi T4’e götürecek otobüsümüzü bulduk.

Doğrusunu söylemek gerekirse, deneme çalışmalarına olan ilgi, tahminlerimizin çok ötesindeydi. Oldukça kalabalık bir halk kitlesi, T4’ü görmek için havalimanına gelmişti.

FAST (Fast and Seamless Travel) konsepti çerçevesinde, yolcuların tüm işlemlerini kendi kendilere yapabileceği noktaları tek tek ziyaret ettik.

Bunun yanı sıra, özellikle terminalin ilk yıllarında yolculara kolaylık olması amacıyla, klasik şekilde hizmet veren bankolar da bulunuyor.

Ama uzun vadede amaç, tüm yolcuların terminaldeki işlemlerini tamamen kendi kendilerine yapması yönünde.

Kiosk check-in alanı ve self-bag drop makinalarının bulunduğu noktada görevliler kısa bir tanıtım gösterisi yaparak, yolcuların bagaj etiketlerini nasıl takacağını ve sonrasında bavullarını söz konusu makinalara nasıl teslim edeceklerini anlattı.

Bunun hemen ardından da güvenlik kontrol noktasından geçtik. Bu alanın arkasında duvarda yer alan yatay dev ekran, uçağa binecek yolcuların gerilim seviyesinin en yüksek seviyede olduğu bu noktanın rahatlatıcı olmasını amaçlıyor.

Terminal içerisindeki tüm perakende dükkânlar, yiyecek & içecek alanları ve diğer hizmet noktalarının kiralama işlemleri geçtiğimiz Mayıs ayında tamamlanmıştı. Gezimiz boyunca, söz konusu perakende alanlarının yerlerinin de hazırlandığını fark ettik.

T4’ü ilk aşamada Air Asia Group (dört farklı marka), Cathay Pacific, Cebu Pacific, Korean Air, Spring Airlines ve Vietnam Airlines kullanacak.

Artık Changi Havalimanı ile özdeşleşmiş olan o huzur verici havalimanı ortamını T4’te de hissediyorsunuz.

Halı kaplı yerler, çeşitli noktalarda sanat eserleri, aydınlık ve ferahlık, T4’ün önde gelen nitelikleri olarak sayılabilir.

T4’te bebekli anneler de unutulmamış. Son derece şık bebek bakım odaları, yolcuların kullanımına sunulacak.

T4’ün uçağa biniş kapılarının bulunduğu bölgeler özellikle bol bol gün ışığı alacaka şekilde tasarlanmış. Yolcuların boarding işlemlerini kendi kendilerine yapabilecekleri cihazlar burada da hazır bir biçimde bekliyor.

Boarding bölgesinin ardından, varış (arrival) bölgesine indik.

Otomatik pasaport kontrol cihazlarını incelememizin hemen ardından, havalimanından çıkmadan önceki son nokta olan bagaj teslim alanına geliyoruz.

Burada da sıra dışı bir tasarım bizleri bekliyor. Bagaj teslim alanlarının o asık suratlı görünümü yerine, yemyeşil bir ortam bizleri bekliyor.

Ve Havayolu 101 “Havalimanı Deneyim Ekibi” olarak Changi T4 turumuzu tamamlayarak, şehre geri dönüyoruz.

FAST Konsepti

1- Otomatik Check-in Kioskları (Automated Check-In Kiosks)

Yolcular rezervasyon kodunu girerek veya pasaportlarını taratarak koltuk seçimi, biniş kartı basımı, bagaj etiketi basımı gibi işlemleri gerçekleştirerek check-in yapabilecek.

2- Otomatik Bagaj Teslim (Automated Bag Drop)

Bu noktada yolcunun fotoğrafı çekilerek, pasaportundaki fotoğrafla eşleştirilecek. Eşleştirmenin başarılı olması halinde yolcu, bavulunu, otomatik bagaj teslim cihazına yerleştirecek ve gönderecek.

3- Otomatik Pasaport Kontrol (Automated Immigration Gate)

Otomatik pasaport kontrol cihazlarında biyometrik yüz tanıma ve parmak izi sistemleri bulunacak ve yolcunun pasaportundaki fotoğraf ile eşleştirme yapılacak.

Otomatik pasaport kontrol noktalarından yalnızca Singapur vatandaşları, Singapur’da oturma izni olan yabancılar ve Singapur’daki ilgili devlet kurumuna daha önceden başvuru yaparak bu uygulamaya kaydını yaptırmış olan 6 yaşından büyük yolcular faydalanabilecek.

4- Otomatik Biniş Kapısı (Automated Boarding Gate)

Uçağa biniş kapısında yolcular boarding pass’ını taratacak ve fotoğrafını çektirecek. Burada çekilen fotoğraf ile yolcunun daha önce otomatik pasaport kontrol noktasında çektirdiği fotoğraf karşılaştırılacak. Fotoğrafların eşleşmesi halinde kapı açılacak ve yolcunun uçağa geçmesine izin verilecek.

Comments

One response to “Havayolu 101, Changi Havalimanı Terminal 4’ü Test Etti”