Qantas_emirates_joint_business

Qantas-Emirates İşbirliği Şekil Değiştiriyor

Qantas_Emirates_A380_sydney_31 mar 2013Avustralya’nın kadim havayolu şirketi Qantas ile Dubai merkezli Emirates geniş kapsamlı bir işbirliği anlaşmasını yürürlüğe soktuklarında takvimler, 31 Mart 2013 tarihini gösteriyordu.

O tarihten itibaren Qantas’ın Avrupa yolcuları, Dubai üzerinden taşınmaya başlanmıştı.

Aslında sadece Avrupa değil, Emirates’in sefer düzenlediği Rusya, Ortadoğu ve Afrika kentlerine gidecek Avustralya yolcuları da, Dubai üzerinden Emirates ile seyahat eder hale gelmişti.

Frankfurt ve Singapur, Qantas’ın bir aktarma noktası olma özelliğini kaybederken, Qantas Avrupa’da sadece Londra Heathrow seferlerine devam etmişti. O da, Dubai’de duraklama (stop over) yaparak…

Emirates ve Qantas, bu anlaşma ile ihtiyaç duyulacak kapasiteyi karşılamak amacıyla, Dubai ile Avustralya’daki çeşitli kentler arasında çok sayıda uçuş başlatmıştı.

Bu stratejik işbirliğinin sonucunda havacılık tarihine geçmiş olan Kanguru Hattı da rota değiştirmiş ve uçuşlar Singapur yerine Dubai üzerinden icra edilir hale gelmişti.

24 Temmuz 2017 haftası itibarıyla iki ülke arasında 56’sı Emirates ve 14’ü Qantas olmak üzerinde toplam 70 adet sefer gerçekleştiriliyor.

Emirates bu seferlerin 35 tanesini Airbus A380 ve 21 tanesini ise Boeing 777 tipi uçaklarla yaparken, Qantas tüm uçuşlarında A380’lerle hizmet veriyor.

Qantas-Emirates İşbirliği Şekil Değiştiriyor

Qantas – Boeing 787-9 Dreamliner

2013 yılından günümüze, Qantas-Emirates işbirliği başarılı bir biçimde süregeldi.

Ancak özellikle Avrupa pazarı açısından bakıldığında, taraflar arasındaki anlaşmada önümüzdeki yıllarda bazı değişiklikler yaşanabileceği gözlemleniyor.

Hatırlanacağı üzere Qantas, 2018 yılının Mart ayından itibaren Avustralya’nın batısındaki Perth kenti ile Londra Heathrow havalimanı arasında direkt seferlere başlayacağını duyurmuştu.

Perth ile Londra arasındaki 14.499 km’lik mesafenin yaklaşık 17 saatte tamamlanacağı hesaplanıyor.

Londra uçuşlarının ilk ayağının Melbourne – Perth şeklinde düzenlenerek, uçuşun Melbourne – Perth – Londra şeklinde yapılması da söz konusu.

Qantas bu uçuşlarını, filosuna bu yılın sonuna doğru katılması planlanan Boeing 787-9 tipi uçaklarla yapacak. 42 Business + 28 Premium Economy + 166 Economy Class olmak üzere bu uçaklarda toplam 236 koltuk bulunacak.

Bunun sonucunda, halen Melbourne – Dubai – Londra şeklinde icra edilen uçuşlar kaldırılacak.

Buna ilave olarak, Airbus A350-900ULR tipi çok uzun menzilli uçakların hizmete girmesiyle birlikte, Sydney ile Londra arasında da, ticarî açıdan mâkul sonuçlar elde edilebilecek direkt uçuşların başlayabileceği konuşuluyor.

Gerek 2018 yılında başlayacak olan Perth – Londra ve gerekse halen düşünce aşamasında olan Sydney – Londra uçuşları, Qantas ile Emirates arasındaki işbirliği anlaşmasının haricinde kalacak.

Emirates ve Dubai Havalimanı

Böyle bir durumda, tıpku Melbourne çıkışlı seferlerde olduğu gibi,  Sydney – Dubai – Londra uçuşlarının da sona ereceği tahmin ediliyor.

İşe Emirates açısından bakacak olursak; Qantas’ın Londra pazarına olan arzının düşeceğini ve bu işten Emirates’in de kazançlı çıkacağını söyleyebiliriz.

Zira Qantas’ın halen A380 tipi uçaklarla (484 koltuk) hizmet verdiği bu pazarda, Boeing 787-9 tipi, nispeten daha düşük kapasiteli (236 koltuk) uçaklara geçiş yapmış olacak.

Qantas’ın Perth – Londra hattının başarılı olması halinde, Perth – Frankfurt seferlerinin de gündeme geleceği belirtiliyor.

Muhtemel bir Frankfurt seferi de yine, Qantas-Emirates işbirliği öncesi döneme geri dönüşü hatırlatıyor.

Bununla birlikte, ne Qantas ne de Emirates’in, aralarındaki mevcut işbirliği anlaşmasını sona erdirmek gibi bir niyetleri mevcut.

Londra ve hatta Frankfurt uçuşlarını bir kenara koysak dahi Qantas, Emirates sayesinde Dubai üzerinden dünyanın bir çok noktasına bağlantı verebiliyor.

Öte yandan Emirates, Avustralya pazarında önemli bir işortağını kaybetmek istemeyeceği gibi, Qantas’ın Qatar Airways ile benzer bir işbirliğine girişmesi riskini de göze almak istemeyecektir.