Air Canada Uçağı, “Taksi” Yoluna İniyordu

Havayolu 101’i yakından takip edenler bilirler.

Genelde kaza-kırım haberlerini pek ön plana çıkarmayız.

Ama 7 Temmuz 2017 tarihinde gece saatlerinde San Francisco (SFO) Havalimanı’nda yaşanan sıra dışı olayın bir faciaya dönüşmesinin “kıl payı” denilebilecek bir şekilde atlatılmasına değinmemiz gerekiyor.

Toronto – San Francisco uçuşunu icra eden AC759 sefer sayılı Air Canada uçağı az kalsın, pist yerine, kalkış için sıraya girmiş olan dört uçağın bulunduğu taksi yoluna iniş yapıyordu.

Hava trafik kontrol memurunun durumun farkına varıp pilotu ikaz etmesinin ardından, Airbus A320 tipi uçak inişi pas geçerek, muhtemel bir felaket önlenmiş oldu.

“Go-around” yapan uçak daha sonra emniyetli bir biçimde inişini gerçekleştirdi.

Amerikan Federal Havacılık Dairesi FAA, yaşanan bu olayı “son derece nâdir” şeklinde niteledi.

Air Canada uçağın 135 yolcu ve 5 mürettebat bulunuyordu. Taksi yolunda bekleyen uçaklarda kaç kişinin bulunduğu ise açıklanmadı.

Air Canada uçağı ve yerde bekleyen uçaklar, San Francisco Havalimanı’nda büyük tehlike atlattı.

Sosyal medyaya yansıyan bir ses kaydında, Air Canada pilotuyla hava trafik kontrol memurları arasındaki konuşmalar yer alıyor.

Ses kaydında pilotun, “Pistte ışıklar görüyorum; iniş iznimizi teyit eder misiniz?” dediği; buna karşılık olarak hava kontrol memurunun “2-8 sağ piste inişiniz teyit edilmiştir.” cevabını verdiği duyuluyor.

Hemen ardından devreye giren bir başka uçağın pilotu ise “Bu adam ne yapıyor? Taksi yolu istikametinde!” şeklinde konuşuyor.

Bu anda kule tarafından Air Canada pilotuna, inişi pas geçmesi talimatı veriliyor.

Yerde bekleyen uçaklardan bir tanesinin pilotu ise, “Air Canada uçağı üzerimizden geçti!” diyerek bu konuşmalara katılıyor.

Böylece belki de sivil havacılık tarihine geçecek büyük bir facia ucuz atlatılmış oluyor.

Bilindiği üzere uçakların yerde birbirleriyle çarpışması sonucunda meydana gelen en büyük kaza, 1977 yılında İspanya’nın Tenerife Havalimanı’nda yaşanmıştı.

KLM ve Pan Am uçaklarının karıştığı kazada, toplam 583 kişi hayatını kaybederken, 61 kişi ise yaralı olarak kurtulmuştu.

Uçak kazalarının %47 oranındaki bölümü, iniş ya da kalkış aşamalarında meydana geliyor.

Havayolu 101 olarak hem Air Canada, hem de o an için yerde bekleyen havayolu şirketlerine ve yolcularına geçmiş olsun diyor, böyle olayların hiç yaşanmamasını temenni ediyoruz.


Posted

in