IATA Genel Kurulu’nda Neler Konuşuldu?

Bir sektör düşünün. Cirosu 703 milyar dolar. Dolaylı olarak 63 milyon kişiye iş veriyor. Doldurduğu uçaklar günde 100 bin sefer yapıyor…

Havayolu sektörünün yüzde 80’ini kontrol eden IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) üyesi 280 havayolunun patronu, genel müdürü, genel müdür yardımcıları Meksika’nın turizm merkezi Cancun’da bir araya geldi.

IATA’nın 73. yıllık olağan genel kurulu Cancun’da yapıldı. (Haziran 2017)

Açılıştan bir gece önce Boeing’in sponsor olduğu ‘hoş geldiniz’ kokteylinde gözler Katar Havayolları’nın CEO’su Akbar Al Baker’deydi.

Ama işler gece yarısında değişiverdi.

Katar krizi nedeniyle Al Baker, özel jetine atladı. Hemen krizi yönetmek üzere Doha’ya döndü. Körfezin parlayan yıldızlarından Katar Havayolları, tarihinin en önemli kriziyle karşı karşıyaydı.

Emirates’in CEO’su Tim Clark’ı arayan gözlerimiz ise boşuna yorulacaktı.

Clark, Emirates’in de çok etkilendiği ‘laptop krizi’ karşısında IATA’nın tepkisini ‘yetersiz’ bulmuştu. Toplantıya gelmeme kararı almıştı.

Genel Kurul Krizle Açıldı

Cancun’daki Grand Americana Oteli, IATA’nın ana merkezi haline getirilmişti.

Sabah toplantıya gelenler için ana gündem Katar kriziydi.

IATA Başkanı Emirates’in mesajını almıştı. Tabii ki son günlerde ABD tarafından gelen “Yasağı Avrupa’ya yayarız” kartına karşı rakamlar ortaya atıldı.

Zararın milyonlarca yolcuyu etkileyip sektörün üzerine milyarlarca dolar yük bindirecekti. IATA’nın Başkanı Alexandre de Juniac “Niye fatura hep bize çıkıyor?” diye soruyordu.

Toplantıda, sektörün en mütevazı yöneticilerinden British Airways ile Iberia’nın ortak kurduğu International Airlines Group (IAG) CEO’su geleceğin yolculuğunu müthiş bir vizyonla anlattı.

Air Astana’nın CEO’su Peter Foster ve Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Canlıel ile tekrar görüştük. Kazakistan’ın milli taşıyıcısı, transit pazarı toplamda yüzde 20’ye ulaştırarak istikrarlı büyümesini sürdürüyor.

Laptop Yasağını Yaşamak

Kabinde uygulanan elektronik yasağını İstanbul’dan New York’a uçarken THY’nin 06.45’teki uçuşunda yaşama imkânı buldum.

THY, bu yasak karşısında aldığı önlemler gayet yerindeydi.

Uçuştan 3 saat önce açılan yolcu salonuna girişte kontrollerin ardından yanımdaki laptop, fotoğrafı makinesi görevliler tarafından patlar naylon poşetlere kondu.

Her birine markaları yazılarak kabin etiketleri çıkartıldı. Sonra da özel bavullara yerleştirildi. İndikten sonra bagaj konveyöründe kurulan masalardan hemen cihazlar teslim edildi.

Bu uygulama ile THY yolcularına “Laptoplarınıza, elektronik aletlerinize gözüm gibi bakarım” diyor.

Ama akıllarda “Neden bu yasak bizde uygulanmaya devam ediyor?” sorusu dönmeye devam ediyor…


Posted

in

Tags: