Dünyanın En Büyük Yolcu Uçağı Güncellendi: A380plus

Airbus, halihazırda dünyanın en büyük yolcu uçağı ünvanını taşıyan A380 modelini güncelleyerek A380plus adını verdi.

Uçağın aerodinamik yapısında yapılan bazı iyileştirmeler sayesinde yeni modelin, mevcut A380’e nispeten daha verimli ve ekonomik bir uçak olacağı belirtildi.

Bu çerçevede yapılan değişiklikler arasında A380plus’ta özellikle yeni ve büyük kanat uçları (winglet) dikkat çekiyor. Sadece bu sayede bile %4 oranında ilave akaryakıt tasarrufu elde edileceği vurgulandı.

Airbus A380plus

Yeni winglet, yukarı doğru 3,5 metre ve aşağı doğru 1,2 metre olmak üzere toplam 4,7 metrelik bir uzunluğa sahip.

Bunun yanı sıra, uçağın kanatlarında da aerodinamik açıdan ince ayarlar yapıldığı açıklandı.

A380plus’ta göze çarpan bir diğer değişiklik, uçağın iki katı arasında yer alan merdivenler.

Hatırlanacağı üzere Airbus bu konuda bundan bir kaç ay evvel bir açıklama yapmış ve koltuk kapasitesini artırarak birim maliyetleri aşağıya çekmek amacıyla, dünyanın en büyük yolcu uçağının iki katını birbirine bağlayan ve transatlantikleri anımsatan ana merdivenin yerine daha küçük bir merdiven yapısının kullanılacağı duyurulmuştu.

Ve yeni merdiven, Hamburg’ta Nisan ayının başında düzenlenen Uçakiçi Ekipmanlar Fuarı’nda (Hamburg Aircraft Interior Expo) tanıtılmıştı.

Mevcut modelde, dört sınıflı tipik bir yerleşimde 497 koltuk bulunurken, A380plus’ta bu sayı 575’e yükselecek. Aradaki 78 koltukluk fark, aşağıda belirtilen değişikliler yapılarak elde edildi:

  • Ana merdivenin küçültülmesi sayesinde 20 adet koltuk
  • Economy Class’taki yerleşim düzenini her bir sırada 11 koltuk bulunacak şekilde (3-5-3) değiştirmek suretiyle 23 koltuk,
  • Uçağın arka tarafında bulunan mutfakta yapılan değişiklik sayesinde 14 koltuk,
  • Uçağın üst katında kabin duvarına yapışık olarak bulunan dolapların kaldırılmasıyla 10 koltuk, ve
  • Premium Economy Class’taki yerleşim düzeninin her bir sırada sekiz yerine dokuz koltuk bulunacak şekilde değiştirmesiyle 11 koltuk.

Bunlara ilave olarak kabin ekiplerinin dinlenme yerinde (crew rest) yapılacak bir değişiklikle 3 koltuk daha kazanmak mümkün.

Yukarıda belirttiğimiz tüm bu güncellemelerin sonucunda A380plus’taki koltuk başı maliyet, mevcut modele nispeten %13 oranında iyileştirilmiş olacak.

A380plus’ın maksimum kalkış ağırlığı (MTOW) 578 ton’a çıkarılırken, menzili de 8.200 deniz mili’nden 8.500 deniz mili’ne uzatıldı.

A380plus modelini havayolu şirketleri için cazip kılabilecek diğer bir yenilik ise teknik bakım aralıkları. Yeni uçağın ağır bakımları, altı yılda bir yapılacak. Böylecek hem bakım maliyetleri düşecek hem de uçağın kullanım süresi uzayacak.

Airbus Böyle Bir Güncellemeye Neden İhtiyaç Duydu?

Hatırlanacağı üzere Airbus, son yıllarda neredeyse hiç yeni A380 siparişi alamamıştı.

Bu yüzden super-jumbo kategorisinde bu uçağın üretim hızı, ayda bir taneye kadar düşürülmüştü.

A380’in ilk kullanıcısı Singapore Airlines ise, bu yıl içerisinde 10 yıllık kira süresi dolan uçaklarını filodan çıkaracağını duyurmuştu.

Airbus, A380 geliştirilme aşamasındayken, bu uçak için 1.200 adetlik bir pazar öngörüsünde bulunmuştu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymamış ve A380 siparişleri, 300 adedi biraz aşmıştı.

Şu ana kadar 18 havayolu şirketi tarafından verilmiş olan toplam 317 adet siparişin 142 adedi ise, Dubai merkezli Emirates firmasına ait.

Emirates bu uçakların 95 adedini teslim almış durumda.

Gerçekleştirilmesi hedeflenen kapasite değişikliğinin A380 satışlarına ne kadar katkı yapacağı son derece kritik bir konu.

Zira 2018 yılından itibaren, A380’in ilk müşterileri olan Singapore Airlines, Emirates ve Qantas’ın filosundaki süper jumboların 10 yıllık ilk işletme dönemlerinin sona ermeye başlayacak olması, süper jumbo üzerindeki sipariş ve üretim baskısını daha da artıracak gibi görünüyor.

Emirates_Dublin_Auckland_Airbus A380
Emirates’e ait dört Airbus A380 aynı anda Auckland Havalimanı’nda görülmekte. (Mart 2016)

Samimi olmak gerekirse, A380plus adı altında güncellenen yeni uçağa pek talep geleceğini düşünmüyoruz.

Yeni uçak daha ziyade, dünyanın açık ara en büyük A380 kullanıcısı konumundaki Emirates’ten gelen baskıları hafifletmeye yönelik bir proje gibi duruyor.

Emirates’in CEO’su Tim Clark geçtiğimi Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Dubai Havalimanı’nın en fazla 115 adet A380’e hizmet verebilecek kapasitede olduğunu belirtmişti.

Clark, filoda halihazırda 95 adet A380 bulunduğunu ve mevcut filo planlamasına göre 2019 yılının ortasında, 115 sayısına ulaşacaklarını vurgulamıştı.

Tim Clark’ın bu açıklaması, Emirates’in, A380 siparişlerinin tamamını teslim almak istemediği ve daha şimdiden bunun sinyallerini vermeye başladığı şeklinde yorumlanmıştı.

Zira Emirates, uzunca bir süredir A380’lerin yeni motorlarla güncellenen bir versiyonun üretilmesi yönünde talepte bulunuyordu.

A380plus’ın Airbus’ın beklediği sipariş hareketliliğini getirmemesi halinde, bu dev uçağın üretiminde yavaş yavaş sona doğru yaklaşılması kaçınılmaz olacaktır.


Posted

in