Gatwick Havalimanı’nda Yolcular “Artırılmış Gerçeklik” ile Tanışacak

Gatwick Havalimanı kapsamlı bir “artırılmış gerçeklik” çalışması başlattı (Mayıs 2017)

Londra Gatwick, dünyanın en kapsamlı “artırılmış gerçeklik” (augmented reality) teknolojisi kullanan havalimanı oldu.

Gatwick bu proje çerçevesinde terminal içinde kalan alanlara yaklaşık 2.000 adet elektronik işaret vericisi (beacon) yerleştirdi.

Artırılmış gerçeklik uygulaması özellikle yolcuların terminal içerisinde gitmek istedikleri yeri en kolay bir biçimde bulmalarını amaçlıyor.

Kapalı alanlarda hassasiyeti ve dolayısıyla verimliliği azalan Google Maps ve Apple Maps gibi uygulamaların aksine, beacon teknolojini kullanan bu projenin, yolculara çok daha doğru bir biçimde hizmet vermesi hedefleniyor.

Yolcular, Gatwick’in yeni uygulamasını mobil cihazları ile kullanabilecek.

Projenin devreye giren ilk fazı nispeten daha basit. Yolcular dijital harita üzerinde, terminal içerisindeki yerlerini görecek.

Projenin ikinci fazında ise, mobil cihazların kamera özelliği etkin hale getirildiğinde, artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde check-in noktaları, biniş kapıları, bagaj teslim alanları gibi yerlere ulaşım çok daha kolay hale gelecek.

Yeni navigasyon teknolojisi halihazırda Gatwick’in mevcut bazı mobil uygulamalarına entegre edilmiş durumda.

Havalimanı yönetimi ayrıca, Gatwick’i yoğun bir biçimde kullanan havayolu şirketleri ile temasa geçerek, söz konusu teknolojiyi havayolu şirketlerinin mobil uygulamalarına da entegre etmeyi hedefliyor.

Buraya kadar olan kısım, işin yolcu deneyimi ile ilgili olan tarafı.

Tabii bu ve benzeri uygulamaların havalimanı işletmecileri için çok daha önemli bir başka getirisi daha bulunuyor.

Havalimanı işletmecileri, beacon teknolojisi kullanarak, yolcuların terminal içerisindeki hareketlerini yakından takip ediyor.

Bu sayede terminal operasyonunun verimliliğinin artırılması amaçlanıyor.

Yolcu akış hızı, kuyrukta bekleme süreleri, sıkışıklık olan noktalar, yığılma yaşanan alanlar gibi önemli operasyonel veriler, bu gibi uygulamalar üzerinden toplanarak, işletmeye yönelik gerekli iyileştirmeler ve anlık müdahaleler yapılabiliyor.

Söz konusu işlemler için herhangi bir kişisel veri depolanmıyor.

Öte yandan, bu uygulamayı kullanmak isteyen havayolu şirketleri, “onaylarını almak şartıyla”, yolcularına daha fazlasını sunabiliyor.

Yolcuların terminal içerisindeki yerleri tespit edilerek, uçuşa geç kalıp kalmadıkları veya biniş kapısına gitmek için ne kadar vakitleri kaldığı, anlık mesaj ile bildirilerek gerekli ikazları yapmak mümkün.

Yine yolcuların onayı alınmak suretiyle, havalimanı içerisindeki perakende satış alanlarındaki kampanyaların duyurusu da kişiselleştirilmiş bir biçimde beacon altyapısı kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Gatwick’in terminal içi navigasyon uygulaması, havalimanını dönüştürmeyi amaçlayan 2,5 milyar Pound’luk yatırım projesinin bir parçası.

Proje çerçevesinde, 2.000 civarındaki elektronik işaret vericisinin yerleştirilmesi üç hafta sürdü. Bunu takip eden iki ay boyunca ise deneme ve kalibrasyon çalışmaları yapıldı

Gatwick bu projede, Ege Akpınar, Can Akpınar ve Axel Katalan tarafından kurulan Londra merkezli Pointr firması ile çalıştı.

Comments

One response to “Gatwick Havalimanı’nda Yolcular “Artırılmış Gerçeklik” ile Tanışacak”