Dubai Havalimanı’nda Pasaport Yerine Cep Telefonu Kullanılabilecek

Dubai Havalimanı’nda (DXB) bundan böyle yolcular, pasaport yerine kendi cep telefonlarını kullanabilecek.

Yeni uygulama geçtiğimiz günlerde havalimanının giden yolcu katında yapılan bir törenle resmen hizmete sunuldu.

Terminal 3’ü kullanan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) çıkış yapan yolcular, terminalde akıllı kapıları (e-gate) kullanarak bu hizmetten faydalanabilecek.

Emirates ve Dubai Havalimanı ile ilgili devlet kurumlarının işbirliği sonucunda hayata geçirilen proje çerçevesinde yolcunun BAE kimlik kartı, pasaport bilgisi ve e-gate kartı bir araya getiriliyor.

Bu iş için UAE Wallet adı verilen mobil uygulamanın cep telefonuna yüklenmesi gerekiyor.

UAE Wallet

Yeni imkândan faydalanan yolcuların pasaport kontrol işleminin 9 – 12 saniye gibi son derece kısa bir süre içerisinde tamamlanacağı öngörülüyor.

Söz konusu işlem, yolcunun e-gate’te parmak izini taratması ve cep telefonunun ekranını okutması ile tamamlanıyor.

Yapılan araştırmaya göre, Dubai Havalimanı’nı kullanan yolcuların %55 oranındaki bölümü, bu uygulamayı kullanabilme hakkına sahip bulunuyor.

Uygulamanın kullanımı yaygınlaştıkça, Dubai Havalimanı’ndaki pasaport geçişlerindeki bekleme sürelerinin ciddi oranda kısalması hedefleniyor.

Dubai Havalimanı (e-gate)

UAE Wallet, Emirates tarafından devreye sokulan ve Terminal 3’ün teknolojik olarak baştan aşağıya yenilenmesini kapsayan “Together” projesiyle de örtüşüyor.

Akıllı teknolojilerin daha yaygın bir biçimde kullanılacağı proje; güvenlik, emniyet, hizmet, tasarruf ve hız (security, safety, service, savings, speed) konularında yapılacak yeniliklerle yolcu deneyimini geliştirmeyi hedefliyor.

Projenin ikinci aşamasında, BAE vatandaşları ve BAE’de uzun süreli ikamet edenler bu uygulamayı kullanarak, her türlü resmî işlemi cep telefonları ile gerçekleştirme fırsatına sahip olacak.

Blockchain altyapısı kullanılan bu önemli projede BAE, Object Tech adlı firmayla çalışıyor.

Bilindiği üzere, geleceğin para birimi olarak tanımlanan Bitcoin de aynı altyapı üzerinde geliştirilmiş durumda.

Bu noktada BAE’nin, 2020 yılına gelindiğinde Blockchain ve Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) uygulamalarında dünya lideri olmak gibi son derece iddialı bir hedefinin bulunduğunu da belirtelim.

Comments

One response to “Dubai Havalimanı’nda Pasaport Yerine Cep Telefonu Kullanılabilecek”