Bitcoin ile Ödeme Kabul Eden Havayolu Şirketleri Hangileri?

Kimilerine göre geleceğin para birimi olan Bitcoin ile ödeme kabul eden havayolu şirketi var mı acaba?

Bu futuristik para biriminin 2009 yılında başlayan kısa geçmişine göz attığımızda, pek de fazla havayolu şirketine rastlamıyoruz doğrusu.

2014 yılı ortalarına gittiğimizde, Letonya merkezli olarak faaliyetlerini sürdüren airBaltic‘in, dünyada Bitcoin ile ödeme kabul eden ilk havayolu şirketi olduğunu görüyoruz.

Bitcoin, airBaltic’in web sitesinden yapılan bilet rezervasyonlarında ve airBaltic Basic class olarak bilinen en düşük ücret sınıfı ile sınırlı tutulmuş.

Bitcoin ile yapılan ödemelerden herhangi bir komisyon tahsil etmeyen airBaltic bu iş için, BitPay adlı bir ödeme çözümleri şirketi ile işbirliğine gitmiş.

Zira airBaltic web sitesi üzerinden yapılan ödeme işlemleri aslında yine Euro bazında gerçekleşecek. Ancak arada yer alan bir sistemle, Euro – Bitcoin çevrimi anlık olarak sağlanacak.

Bir başka Doğu Avrupa ülkesinin, Polonya’nın bayrak taşıyıcı şirketi LOT Airlines, Bitcoin ile yapılan ödemeleri kabul eden bir diğer havayolu şirketi.

2015 yılının Ağustos ayından itibaren yolcular, LOT’un web sitesinden satın alacakları biletlerin ödemesinde Bitcoin kullanabiliyor.

airBaltic örneğinde olduğu gibi LOT web sitesinde de Bitcoin ile diğer para birimleri arasındaki çevrim işlemini yapan bir aracı sistem bulunuyor. LOT bu konuda, Adyen ve BitPay şirketleriyle çalışmayı tercih etmiş.

LOT’un halihazırda biletlerinin üçte birini, kendisine ait web ve mobil satış kanallarından yaptığı düşünüldüğünde, alternatif ödeme sistemlerinin ne denli önemli hale geldiği daha rahat anlaşılabilir.

Tokyo merkezli düşük maliyetli taşıyıcı Peach, Bitcoin ile ödeme kabul edeceğini açıklayan bir diğer havayolu şirketi.

2017 yılı sonundan itibaren, Peach web sitesinden satın alınacak biletlerde Bitcoin ile ödeme yapmak mümkün hale gelecek.

Belki bir havayolu şirketi değil ama seyahat sektörünün en eski ödeme platformlarından bir tanesi olan UATP de, 2015 yılının başından itibaren Bitcoin ile ödeme yapılmasına imkân veren bir projeye imza atmış durumda.

UATP bu projede, Bitnet firması ile işbirliği yapıyor.

airBaltic’ten bir süre önce, 2013 yılının Kasım ayında ise, uzay yolculuğu yapma yönündeki çalışmalarına devam eden Virgin Galactic şirketi, ödemelerde Bitcoin kabul edeceğini duyurmuştu.

Bir uzay yolculuğu biletinin 250.000 USD olduğu Virgin Galactic’i bu aşamada Bitcoin ile ödeme yapan havayolu şirketleri arasına dahil etmek ne kadar doğru olur, bilemiyoruz.

Virgin Galactic için Bitcoin, en azından şimdilik işin pazarlama boyutunda yer alıyor gibi görünüyor.

Günümüz itibarıyla bir Bitcoin (BTC), 2.200 Amerikan Doları (USD) civarında işlem görüyor.

Gelecek yıllarda gerçekten de öngörüldüğü gibi çok daha geniş kitlelerce kullanılır hale gelmesi durumunda, Bitcoin ile ödeme kabul eden havayolu şirketlerinin sayısının da hızla artacağını tahmin ediyoruz.

Comments

One response to “Bitcoin ile Ödeme Kabul Eden Havayolu Şirketleri Hangileri?”