Ryanair, Frankfurt’ta 12 Uçakla Operasyon Yapacak

Ryanair’in Frankfurt’taki ilk uçuşu.

Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın bir numaralı havayolu şirketi olan Ryanair, Frankfurt Havalimanı’ndaki operasyonunu genişleterek 12 uçakla sürdürmeye hazırlanıyor.

Frankfurt Havalimanı işletmecisi Fraport’un CFO’su Matthias Zieschang tarafından basına yapılan bir açıklamaya göre, önümüzdeki bir yıl içerisinde Ryanair’in Frankfurt’taki uçak sayısı 2’den 12’ye yükselecek.

Uçaklar her zamanki gibi, Boeing 737-800 tipinde olacak.

Geçtiğimiz Mart ayında Frankfurt Havalimanı’nda iki uçakla operasyona başlayan Ryanair, İspanya’da Alicante, Malaga ve Palma de Mallorca ve Portekiz’de Faro kentlerine uçuş düzenliyor.

Frankfurt, şirketin Almanya’daki dokuzuncu merkezi ünvanını kazanırken, buradan uçulan hatlardaki yıllık yolcu sayısı hedefi 400 bin seviyesinde bulunuyor.

12 uçaklık bir operasyonla bu sayının yıllık 3 milyon yolcuya kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere Ryanair, Frankfurt’u merkez yaparak uçuşlara başlayan ilk düşük maliyetli taşıyıcı olmuştu.

2016 yılı sonuçlarına göre yolcu sayısı bakımından Almanya’nın en büyük, Avrupa’nın ise dördüncü büyük havalimanı konumundaki Frankfurt’taki en büyük taşıyıcı Lufthansa.

Lufthansa’nın bu önemli meydandaki pazar payı %60 mertebesinde bulunuyor.

Lufthansa Rahatsız Olmuştu

Ryanair’in Frankfurt planları, Lufthansa’yı etkileyebilir

2 Kasım 2016 tarihinde yapılan bir basın toplantısıyla Ryanair’in, 2017 yaz tarifesiyle birlikte Frankfurt Havalimanı’ndan uçuşlara başlayacağının duyurulması, Lufthansa’yı rahatsız etmişti.

Lufthansa özellikle, Frankfurt Havalimanı’nın teşvik konusunda almış olduğu yeni kararı net bir dille eleştirmişti.

Fraport tarafından açıklanan yeni sisteme göre, bir havayolu şirketi yeni bir hat açarak veya arz ettiği kapasiteyi artırarak yolcu sayısını yükseltiyorsa, havalimanı işletmecisi tarafından ilave teşvik alıyor.

Yeni teşvik sisteminin özellikle Ryanair’in Frankfurt’a girme kararının hemen arkasından gelmiş olması, Lufthansa’nın gösterdiği tepkinin altında yatan en önemli sebepti.

Lufthansa yönetim kurulu üyelerinden Harry Hohmeister yaptığı açıklamada, Fraport’un bu kararının sonucunda bazı hatları kapatabileceklerini ve hatta yeni teşvik sistemine ilişkin hukukî bir süreç başlatmayı düşündüklerini belirtmişti.

Ryanair’in bu atağına karşılık Lufthansa’nın kendi iştiraki olan ve gerek kısa – orta ve gerekse uzun menzilli hatlarda düşük maliyetli iş modeli ile faaliyet gösteren Eurowings’i Frankfurt Havalimanı’na getirmeye hazırlandığı iddia edilmişti.