United, Sürüklediği Yolcuyla Anlaşmaya Vardı

Nisan ayında havayolu sektörünün belki de en fazla konuşulan konusu, uçağa binmiş olan bir yolcunun (United Airlines), güvenlik personeli tarafından sürüklenerek dışarı çıkarılmasıydı.

Chicago – Louisville uçuşu (Flight 3411) öncesi yaşanan bu vahim durum tüm dünya genelinde günlerce konuşuldu.

Havayolu şirketlerinin overbooking politikası, United Airlines CEO’su Oscar Munoz’un konuya yaklaşımı, böylesine sert bir muameleye maruz kalan David Dao adlı yolcunun geçmişi…

United Airlines dün bu konuda iki adım attı:

1- Şirket öncelikle, koltuk kapasitesinden fazla bilet satılmış olan uçaklarda yolcuların gönüllü olarak uçaktan inmesi için teklif edilecek telafi ücretinin üst sınırını 10.000 USD’ye çıkardı.

Yani United personeli, uçaktaki yolcu sayısını gereken sayıya çekebilmek için gönüllü olarak inecek bir yolcuya 10.000 USD ödemeyi teklif edebilecek.

United bunun yanı sıra, uçuşlarında yaptığı overbooking oranını azaltmaya ve yolcuların çıkardığı sorunlarda herhangi bir güvenlik sorunu olmadığı sürece, uçağa polis kuvvetleri çağırmamaya karar verdi.

2- United Airlines, mağdur ettiği yolcu David Dao ile anlaşmaya vardı.

United, 69 yaşındaki Vietnam kökenli Amerikalı doktor Dao’ya, kamuoyuna açıklanmayan bir miktarda tazminat ödeyecek.

Aslına bakacak olursak, söz konusu uçuş, United Airlines’ın bölgesel partneri Republic Airways tarafından icra edilmekteydi.

Buna karşın United, olayla ilgili sorumluğu üzerine almaktan kaçamadı.

Öte yandan dün bu çerçevede bir başka önemli gelişme daha yaşandı.

ABD’nin en büyük havayolu şirketlerinden bir tanesi olan Southwest Airlines, 8 Mayıs 2017 tarihinden itibaren uçuşlarında overbooking uygulamasını tamamen durdurma kararı aldığını açıkladı.