Alitalia_airbus a330 wing

Alitalia Çalışanları, “Kurtarma” Planını Reddetti

Alitalia_brand_marka_2015_003Alitalia çalışanları, yapılan oylamada, şirket yönetimi tarafından kendilerine teklif edilen yeniden yapılanma planını reddetti.

İtalya’nın millî havayolu Alitalia’ya ilişkin kurtarma planı, geçtiğimiz Mart ayı içerisinde açıklanmıştı.

Buna göre Roma Fiumicino havalimanı merkezli havayolunun 2019 yılına kadar maliyetlerini 1 milyar Euro azaltması, gelirlerini de %30 oranında artırarak 2,9 milyar Euro’dan 3,7 milyar Euro’ya çıkarması hedefleniyordu.

Plan kabul edilseydi ilk aşamada 2 milyar Euro tutarında bir sermaye artışına gidilecekti.

Kısa ve orta menzilli hatların iş planında değişiklik yapılacak ve uzun menzilli hatlardaki uçuş sayıları artırılacaktı.

Tasarruf planı içerisinde personel azaltılması da yer alırken, Corriere della Sera Gazetesi, 12 bin çalışan bulunan şirketin 2.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını yazmıştı.

Bu sayı daha sonra güncellenmiş ve plan çerçevesinde yer hizmetleri bölümünden 1.700 personelin işten çıkarılacağı açıklanmıştı.

Ayrıca uçuş ekiplerinin maaşlarının ortalama %8 oranında azaltılması güdemdeydi.

Alitalia Çalışanları, “Kurtarma” Planını Reddetti

Ancak sendikanın dahi desteklediği kurtarma planı belli ki çalışanlar nezdinde aynı olumlu karşılığı bulamadı.

24 Nisan 2017 tarihinde yapılan oylamada Alitalia personeli, şirket yönetimi tarafından sunulan planı reddetti. Plana hayır diyenlerin oranı %70’i buldu.

70 yıllık tarihinde ancak bir kaç defa yıllık kâr açıklayan Alitalia’nın, içerisinde bulunduğumuz yüzyıl içerisinde kârlı bir biçimde kapattığı yıl bulunmuyor.

Şirketin halihazırda günde 500.000 Euro zarar ettiği ve çok yakın bir gelecekte nakit sıkıntısıyla yüz yüze geleceği iddia ediliyor.

Açıklanmış olan en son mâli rapora göre Alitalia 2015 yılında, 199 milyon Euro net zarar etmişti.

Planın reddedilmesi üzerine acil bir toplantı yapan Alitalia yönetim kurulu, gelinen son durumla ilgili olarak İtalyan hükûmetine başvurmaya karar verdi.

2009 yılındaki özelleştirme öncesinde İtalyan devleti, sık sık iflas noktasına gelen Alitalia’yı kurtarmak için toplamda 4 milyar Euro civarında bir harcama yapmıştı.

Alitalia yönetiminin “iflas” noktasına gelindiğini belirterek hükûmete başvurması halinde, şirketin başına özel bir yönetici atanarak, altı ay içerisinde yeni bir yeniden yapılanma planı hazırlayacak.

Veya bir diğer alternatif; şirketin kurtarılmasının mümkün olmadığına kanaat getirilerek, Alitalia’nın iflası istenecek.

Mevcut İtalyan hükûmetinin, Alitalia’nın yeniden devletleştirilmesine sıcak bakmadığı biliniyor.

Alitalia, Rekabetle Baş Edemedi

Doğrusunu söylemek gerekirse, Alitalia, özellikle geçtiğimiz 15 yıl içerisinde rekabetle baş edemedi.

Bir yandan Ryanair, easyJet gibi düşük maliyetli taşıyıcılar ve belli başlı İtalyan kentlerine orta – uzun menzilden sefer düzenleyen kaliteli havayolu şirketleri, diğer taraftan hızlı tren hatları, Alitalia’ya adeta oyun alanı bırakmadı.

On yıl önce 30 milyon yolcuya hizmet veren şirket, 2015 yılını 22 milyon yolcuyla kapattı.

Alitalia, 2007 yılında İtalya pazarının %23’ünü elinde bulundururken, 2015 yılında bu oran %18’e geriledi.

Ryanair, %23’lük bir oranla İtalya’da pazar lideri olurken, easyJet’in pazar payı da %12’ye ulaştı.

Alitalia’nın Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki hatlar hariç tutulduğunda, sadece 15 dış hat noktasına seferi bulunuyor.

Hatırlanacağı üzere şirket, 1 Aralık 2016 itibarıyla İstanbul – Roma uçuşlarını durdurmuştu.

Etihad Ne Yapacak?

Son gelişmelerin ardından gözler Etihad Airways’e çevrildi.

Bilindiği üzere Etihad, 2014 yılında Alitalia’nın %49 oranında hissesini satın alarak büyük ortak konumuna gelmişti.

Etihad Airways bununla da yetinmemiş; Alitalia’nın 4,6 milyon üyesi bulunan sık uçan yolcu programı MilleMiglia markasının sahibi konumundaki Alitalia Loyalty firmasının %75 oranındaki bölümünü, 112,5 milyon Euro karşılığında, Etihad’ın bir alt firması olan Global Loyalty Company bünyesine almıştı.

“Yeni” Alitalia’ya yönelik çalışmalar ondan sonra da tüm hızıyla devam etmiş ve Alitalia’nın yeni marka kimliği 2015 yılının Haziran ayında kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Ancak görünen o ki, yapılan hesaplar ve planlar başarıya ulaşmış değil.

Etihad CEO’su ve aynı zamanda Alitalia YK Başkan Yardımcısı olan James Hogan yaptığı açıklamada, kurtarma planının reddedilmesinin, herkesin kaybedeği anlamına geldiğini söyledi:

Alitalia çalışanları, yolcular, hissedarlar ve tüm İtalya.


Posted

in

,

Comments

One response to “Alitalia Çalışanları, “Kurtarma” Planını Reddetti”