Belfast Uluslararası Havalimanı

Belfast Uluslararası Havalimanı

Belfast Uluslararası Havalimanı (IATA: BFSICAO: EGAA), Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ın 21 km kadar kubeybatısında yer almaktadır.

Belfast Havalimanı, yakınlarında bulunan köye ithafen Aldergrove Havalimanı olarak da bilinir.

Havalimanı 2016 yılında, bir önceki yıla nispeten %17 oranında artış kaydederek, 5,1 milyon yolcuya ev sahipliği yapmıştır. Yıllık uçak hareketi sayısı ise 55.000 mertebesindedir.

Yolcu sayısı bakımından Kuzey İrlanda’nın en büyük havalimanı konumundaki Belfast Havalimanı, tüm İrlanda Adası’nda Dublin Havalimanı’nın ardından ikinci sıradadır.

İstatistiklere bakıldığında Belfast Havalimanı’nın 2007 yılında 5.272.664 yolcu sayısına ulaşarak kendi tarihi içerisinde en yüksek seviyeye ulaştığı görülmektedir.

Ancak 2008-2009 küresel mâlî krizinin etkisiyle birlikte yolcu sayısı hızla gerileyerek 4 milyon seviyesine kadar düşmüş ve 2015 yılına dek bu civarda seyretmiştir.

Deniz seviyesinden yüksekliği 82 metre olan Belfast Havalimanı’nda, biri 2.780 metre, diğeri 1.891 metre olmak üzere iki adet pist bulunmaktadır.

Ryanair, easyJet, Jet2.com, Norwegian, Wizz Air gibi havayolu şirketleri, Belfast Havalimanı’na sefer düzenlemektedir.

Bu havalimanıyla ilgili olarak ülkemiz açısından en ilgi çekici olan şey, Belfast’ın, Türk Hava Yolları uçuş ağında bulunmuyor oluşudur.

İzlanda ile birlikte Kuzey İrlanda, Türk Hava Yolları’nın uçuş yapmadığı ender Avrupa devletlerinden bir tanesi durumundadır.

Belfast Uluslararası Havalimanı’nı, yine aynı kentte bulunan George Best Belfast Havalimanı ile karıştırmamak gerekir.


Posted

in