Elektronik Cihaz Yasağı, Emirates’i Olumsuz Etkiledi

Geçtiğimiz Mart ayında sekiz ülkedeki on noktadan Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yapılacak uçuşlarda yolcuların uçak içerisine, cep telefonları ve tıbbi cihazlar hariç, diğer bütün elektronik cihazları almasının yasaklanmasının yankıları devam ediyor.

21 Mart 2017 tarihinde yürürlüğe giren uygulamaya karşı havayolu şirketleri mümkün olan en iyi şekilde çözüm üretmeye çalışsalar da, bu hatlarda seyahat eden yolcuları tam manasıyla tatmin etmek oldukça zor görünüyor.

Dış hat yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük havayolu konumundaki Emirates de söz konusu yasaktan en fazla etkilenen şirketlerden bir tanesi.

Emirates CCO’su Thierry Antinori konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ABD hatlarında yaşanan yolcu kaybını, uçuş ağlarında bulunan diğer noktalara ağırlık vererek telafi etmeye çalıştıklarını belirtti.

Antinori özellikle İran ve Hindistan’dan ABD’ye olan seyahat eden aktarmalı yolcuların sayısında hissedilir derecede düşüş olduğunu kaydetti.

Thierry Antinori, son dönemde özellikle Çin pazarında yakaladıkları çift haneli büyüme oranıyla, ABD hatlarındaki kayıpların etkisini azalttıklarını sözlerine ekledi.

Bununla birlikte Emirates, önümüzdeki Mayıs ayından itibaren, halen günlük olarak icra ettiği Fort Lauderdale ve Orlando uçuşlarını haftada beş güne düşürecek.

Şirket ayrıca, her gün ikişer uçuş yaptığı Seattle ve Boston hatlarında, Haziran ayından itibaren günde bir uçuş yapmaya başlayacak. Bir başka deyişle, Emirates bu hatlarda arz ettiği kapasiteyi bir anda yarı yarıya azaltacak.

Benzer şekilde, Los Angeles hattı da Temmuz ayından itibaren günde bir uçuşa gerileyecek.

Öte yandan, Emirates’in bölgesindeki önemli rakiplerinden Qatar Airways tarafından yapılan açıklamada ise, söz konusu elektronik cihaz yasağının ABD uçuşlarına olan rezervasyonlarda %10’un altında bir oranda düşüşe yol açtığı ve bu durumun “yönetilebilir” olduğu vurgulandı.

Abu Dabi merkezli Etihad Airways de, ABD hatlarındaki yolcu sayısının, elektronik yasaklarından pek etkilenmediğini açıkladı.

Tabii bu aşamada şu hususu gözden kaçırmamak gerekiyor.

Yolcular özellikle uzun menzilli dış hat seferlerinin planlamasını ve rezervasyonlarını, uçuş tarihinden çok daha önceki bir anda yapıyor.

Dolayısıyla, mevcut yasağın devam etmesi ve daha da kötüsü süreklilik arz eder hale gelmesi, ABD hatlarında yaşanan yolcu kaybını uzun vadede daha da artırabilir.

ABD’de Emirates 12, Qatar Airways ise 10 farklı noktaya direkt sefer düzenliyor.

Kısaca hatırlamak gerekirse; ABD tarafından getirilen kısıtlama Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Amman (Ürdün), Cidde ve Riyad (Suudi Arabistan), Doha (Katar), İstanbul (Türkiye), Kahire (Mısır), Kazablanka (Fas) ve Kuveyt (Kuveyt) çıkışlı ABD seferlerini etkiliyor.


Posted

in