İşbirliği Sırası Singapore Airlines ve Air France’ta

Havayolu işletmeciliği, küreselleşme olgusunun en fazla hissedildiği sektörlerin başında geliyor.

Bu yüzden, havayolu şirketleri rekabete karşı direnebilmek için oldukça geniş coğrafyaları kapsayan işbirliği anlaşmaları yapmak gereğini hissediyor.

Başta Türk Hava Yolları (THY) ve Emirates olmak üzere, bölgemizdeki havayolu şirketlerinin son on yıl içerisinde kaydettiği hızlı ve verimli büyüme, hem Avrupalı hem de Asyalı taşıyıcıları daha yakın ittifaklar kurmaya itiyor.

Lufthansa’nın Asya’da art arda hayata geçirdiği işbirliklerinin ardından sıra bu kez Singapore Airlines ve Air France’a geldi.

Taraflar ilk aşamada işbirliğine codeshare anlaşması yaparak başlayacak.

Air France, Singapore Airlines’ın Melbourne ve Sydney uçuşları ile, Silk Air’in Kuala Lumpur, Penang ve Phuket uçuşlarına kendi kodu ile (AF) bilet satışı yapacak.

Buna karşılık olarak Singapore Airlines (SQ), Air France’ın Paris CDG çıkışlı on farklı uçuş noktasına bilet satacak. (Aberdeen, Bordeaux, Edinburgh, Lizbon, Lyon, Madrid, Marsilya, Newcastle, Nice ve Toulouse)

Air France_Airbus A380Codeshare anlaşmasının, gerekli resmî izinlerin alınmasının ardından 27 Nisan 2017 tarihinden itibaren devreye sokulması hesaplanıyor.

Yeni anlaşma için, Avrupa, Güneydoğu Asya ve Avustralya pazarlarını kapsayan ve bu bölgede seyahat eden yolculara ilave imkân ve kolaylıklar sunacak bir işbirliği nitelemesini yapmak çok da yanlış değil.

Halihazırda Fransa ve Singapur arasında haftalık toplam 14 uçuş hakkı bulunuyor. Air France ve Singapore Airlines bu hakları 7’şer uçuş olmak üzere paylaşıyor.

İşbirliğinin gelişmesi halinde, iki ülke arasındaki uçuş sayısının da artması bekleniyor.

Taraflar arasındaki anlaşmanın, sadakat programlarına ne şekilde yansıyacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Singapore Airlines’ın KrisFlyer ve Air France’ın Flying Blue adlı sadakat programlarının birbirleriyle uyumlu hale getirilmesi ve codeshare uçuşlarda seyahat eden yolcuların karşılıklı olarak mil puanı kazanabilme imkânına sahip olması hiç kimse için sürpriz olmayacaktır.

Bu noktada Air France’ın Skyteam, Singapore Airlines’ın ise Star Alliance üyesi olduğunu hatırlamakta fayda var.

Lufthansa ile Cathay Pacific arasındaki anlaşmaya benzer bir biçimde, bu anlaşmada da iki farklı havayolu ittifakına üye şirketler işbirliğine gitmiş oluyor.

Havayolu 101 olarak, yeni nesil uçakların yaygınlaşmasına paralel bir biçimde, uzun menzilli pazarlardaki yakın işbirliklerinin daha da artacağını ve bu pazarlardaki direkt uçuş sayılarının artacağını tahmin ediyoruz.