Emirates, Yemek Siparişlerini Akıllı Telefonlar Üzerinden Alacak

Emirates yemek sipariş uygulaması (Mart 2017)

Özellikle uzun menzilli uçuşlarda, Economy Class’taki durumun aksine, First ve Business Class yolcularının uçak içi ikram menüsü, bir hayli zengin bir içeriğe sahip olabiliyor.

Hatta THY, Qatar Airways, Singapore Airlines, Emirates gibi havayolu şirketlerinde, gerek yemeklerin kalitesi ve gerekse ikram hizmetinin sunulduğu yemek takımları, lüks restoranlarla yarışacak nitelikte olabiliyor.

Çeşit çeşit yiyecekler içecekler, tatlılar, ayrıcalıklı yolcuların beğenisine sunuluyor.

İkram konusunda hassas şirketlerinden bir tanesi olan Emirates, bu noktadan yola çıkarak, yolcu deneyimini artırmak amacıyla yeni bir yemek sipariş uygulaması geliştirdi.

Akıllı telefonlar üzerinden çalışacak yeni uygulama, Business Class ikram sürecinde kullanılacak.

Zira şirketin Airbus A380 tipi uçaklarındaki Business Class bölümünün koltuk kapasitesi 76. ve bu bölümün yüksek oranda dolu olduğu uçuşlarda kabin ekipleri, yolcuların yemek siparişlerini zamanında ve doğru bir biçimde alıp yine zamanında yetiştirmekte zorluk yaşayabilmekte.

Böylesi anlarda yolcu deneyiminin olumsuz yönde etkilendiğini söylemek sanırım yanlış olmaz.

Bu gibi durumların önüne geçmek isteyen şirket, kabin memurlarının kullanması amacıyla yeni bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi.

Emirates yemek sipariş uygulaması (Mart 2017)

Yeni ikram uygulaması için kabin memurlarına birer adet Samsung Galaxy A7 model cep telefonu tahsis edildi. Bu cihazlar sadece ikram servisi için kullanılacak.

Deneme amaçlı olarak 2016 yılının Kasım ayında Dubai – Paris hattında devreye sokulan yeni uygulama şimdi de Dubai – Mauritius ve Dubai – Melbourne – Auckland hatlarında da hizmete girdi.

Önümüzdeki aylarda bu uygulamanın tüm hatları kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor. A380 filosunun Nisan, Boeing 777 filosunun ise Mayıs sonuna kadar bu şekilde donatılması planlanıyor.

Sistem kapalı bir devre şeklinde çalışacak. Tüm cihazlar kendi içlerinde senkronize bir biçimde haberleşecek.

Mesela 12D numaralı koltuktaki bir yolcu kabin memuruna domates suyu siparişi verdiğinde, bu sipariş anında uçağın mutfağına iltilecek ve yolcunun içeceği kısa bir süre sonra masasında olacak.

Bunun da ötesinde, uçak henüz yerdeyken, ikram cihazları, uçakta bulunan yolcuların PNR kodları ile güncellenecek ve böylece hangi yolcunun ne gibi tercihleri veya özel yemek talebi olabileceği daha uçuş başlamadan kabin ekibinin bilgisine sunulacak.

Ayrıca uzun vadeli olarak düşündüğümüzde, özellikle sık uçan yolcuların ne gibi yeme – içme tercihlerinin olduğu ve hangi hatta en fazla hangi yiyecek ve içeceklerin tüketildiği de yine bu sistem üzerinden takip edilebilecek.

Bu sayede, CRM uygulamalarına yönelik olarak son derece kıymetli bir veri birikiminin sağlanacağı söylenebilir.