İşbirliklerinde Sıra Bu Kez Delta ve Korean’da

Korean Air – Boeing 747 (Seul Incheon Havalimanı – Mart 2017)

Havayolu şirketleri arasında son dönemde art arda gerçekleştirilen yakın işbirliği anlaşmalarında sıra bu kez Delta Air Lines ile Korean Air’e geldi.

Skyteam adlı havayolu ittifakının kurucu üyeslerinden olan bu iki şirket, aralarında mevcut bulunan ikili anlaşmaları (codeshare) bir adım daha öteye taşıma kararı aldı.

Pasifik hatlarını kapsayan yakın işbirliği (joint venture) çerçevesinde taraflar, maliyetleri ve gelirleri paylaşacak.

Bunun yanı sıra, Amerika ve Asya’da toplamda 370 civarında ayrı noktaya seferi bulunan Delta ve Korean, uçuş tariflerini birbirlerine daha uyumlu hale getirmek için de çalışmalar yapacak.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Delta ile Korean’ın Pasifik hatlarındaki pazar payının %14 oranına yükseleceği belirtiliyor.

Yine aynı pazarda işbirliği yapmakta olan Japon ANA ile United Airlines’ın payı ise %15 seviyesinde bulunuyor.

Pasifik’teki bir diğer önemli ortaklık Japan Airlines ve American Airlines arasında bulunuyor. Bu ikilinin pazar payı ise %10.

Delta A330-300 TakeoffDelta – Korean arasındaki yakın işbirliği anlaşması, Asya-Pasifik bölgesinde art arda hayata geçirilen ittifakların bir yenisi.

Geçtiğimiz günlerde American Airlines, China Southern’den 200 milyon USD tutarında hisse satın alarak bu şirkete %2,76 oranında ortak olmuştu.

Yine bu hafta açıklanan bir başka anlaşmada, Star Alliance’ın lider firması Lufthansa ile Oneworld’ün Çin bölgesindeki tek temsilcisi Cathay Pacific, bir codeshare anlaşmasına imza atmıştı. Lufthansa daha önce de All Nippon Airways, Singapore Airlines ve Air China ile kapsamlı işbirliği anlaşmaları imzalamıştı.

2015 yılında ise Delta Air Lines, 450 milyon USD karşılığında China Eastern Airlines’ın %3,55 oranında hissesini satın almıştı.

Gerek Asya, gerek Avrupa ve gerekse Amerikalı havayolu şirketleri küresel çapta yaptıkları yakın işbirliği anlaşmaları ile sektör içerisindeki duruşlarını sağlamlaştırıyor.

Bir iki istisna haricinde şimdiye kadar buna benzer ortaklıkların içerisine girmeyen Orta Doğulu şirketlerin bu gelişmelere nasıl karşılık vereceği merak ediliyor.


Posted

in

Tags: