Lufthansa Bu Kez, Cathay Pacific ile İşbirliği Yaptı

Lufthansa ile Cathay Pacific, codeshare anlaşması imzaladı. (Mart 2017)

Alman devi Lufthansa bu defa da, Hong Kong merkezli havayolu şirketi Cathay Pacific ile işbirliğine gitti.

Cathay Pacific CEO’su Ivan Chu ve Lufthansa Group CEO’su Carsten Spohr’un katılımıyla düzenlenen bir törenle 27 Mart 2017 tarihinde imzalanan anlaşma, codeshare niteliği taşıyor.

26 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe girecek işbirliği çerçevesinde Lufthansa, Cathay Pacific tarafından Hong Kong çıkışlı olarak icra edilen tüm Avustralya ve Yeni Zelanda seferleri için kendi uçuş koduyla bilet satmaya başlayacak.

Söz konusu anlaşma, Lufthansa Group bünyesinde yer alan Austrian Airlines ve SWISS firmalarını da kapsıyor.

Cathay Pacific’in Hong Kong ile Avustralya’nın Sydney, Melbourne ve Cairns ve Yeni Zelanda’nın Auckland kentleri arasındaki uçuşlarında LH/LX/OS kodları ile bilet satışı yapılabilecek.

Buna karşılık olarak Cathay Pacific, kendi CX kodu ile Lufthansa, SWISS ve Austrian’ın Avrupa’daki 14 uçuşu için bilet satabilecek.

Codeshare anlaşması kapsamında, Lufthansa Group ve Cathay’ın sadakat programları da birbirleriyle bağlantılı hale getirilecek.

Örnek vermek gerekirse; Cathay Pacific ile anlaşmada belirtilen hatlarda seyahat eden bir Lufthansa yolcusu, bu uçuşundan da mil puanı kazanabilecek.

Lufthansa’nın imzaladığı bu anlaşma, şirketin son yıllarda emin adımlarla yürüttüğü Asya stratejisinin önemli bir adımını oluşturuyor.

Şirket daha önce All Nippon Airways, Singapore Airlines ve Air China ile kapsamlı işbirliği anlaşmaları imzalamıştı.

İşin daha da ilgi çekici yanı, Lufthansa’nın Star Alliance üyesi olmasına karşın, oneworld üyesi Cathay Pacific ile böyle bir yakınlaşma içerisinde giriyor oluşu.

Zira hatırlanacağı üzere Lufthansa ve Cathay Pacific, kargo alanında da bir süredir işbirliği yapmaktaydı.

2016 yılının Mayıs ayında Lufthansa Cargo ve Cathay Pacific Cargo arasında imzalanan yakın işbirliği anlaşması (Joint Business Agreement) çerçevesinde Lufthansa Cargo, 2016 yılının Ekim ayından itibaren Hong Kong Havalimanı’ndaki operasyonunu Cathay Pacific Cargo’nun tesislerine taşımıştı.

2017 yılının Ocak ayında da bu kez Cathay Pacific Cargo, Frankfurt Havalimanı’ndaki operasyonunu Lufthansa Cargo tesislerine aktarmıştı.

Taraflar arasındaki anlaşma 1 Şubat 2017 tarihi itibarıyla devreye girmişti.

Lufthansa Group’un Ortaklık Stratejisi

Lufthansa Airbus A340-600 (https://www.flickr.com/photos/bribri/2321368032)

Lufthansa Airbus A340-600 (https://www.flickr.com/photos/bribri/2321368032)

Lufthansa, küresel çapta yıllardır yürüttüğü stratejik çalışmalarla tüm pazarı adeta ilmek ilmek örmüş durumda.

2016 yılının Eylül ayında Air China ile yapmış olduğu joint venture, Alman devinin o tarih itibarıyla bu konuda atmış olduğu en son adımdı.

Hatırlanacağı üzere Lufthansa Group, 2015 yılının Kasım ayı içerisinde Singapore Airlines ile benzer kapsamda bir yakın işbirliği anlaşmasına imza atmıştı.

O anlaşma çerçevesinde ilk aşamada Singapur ile Frankfurt ve Münih arası uçuşlar ve Singapur ile Zürih arası uçuşların gelir paylaşımı (revenue sharing) esasına göre düzenlenmesi öngörülmüştü.

Singapore Airlines’ın Temmuz 2016’da Singapur – Düsseldorf güzergâhında başlatacağı yeni uçuşlar da yine benzer şekilde planlanmıştı.

Kuzey Amerika kıtasında Air Canada ve United Airlines ile ortaklıkları bulunan Lufthansa, Japonya’da ise All Nippon Airways (ANA) ile işbirliği yapıyor.

Air China ile yapılan anlaşma aynı zamanda, Lufthansa’nın uzun menzilli uçuşlarda arz ettiği kapasitenin neredeyse yarısının, ticarî ortaklık anlaşmaları şemsiyesi altına girmesi anlamına geliyor.

Bu oran, Avrupalı diğer önde gelen taşıyıcıların çok ötesinde.

Yolcu tarafındaki bu işbirliklerine bir de, 2016 yılının Mayıs ayında Lufthansa Cargo ve Cathay Pacific Cargo arasında imzalanan yakın işbirliği anlaşmasını da (Joint Business Agreement) eklemek gerekiyor.

Söz konusu anlaşma çerçevesinde Lufthansa Cargo, 2016 yılının Ekim ayından itibaren Hong Kong Havalimanı’ndaki operasyonunu Cathay Pacific Cargo’nun tesislerine taşımıştı.

2017 yılının Ocak ayında da bu kez Cathay Pacific Cargo, Frankfurt Havalimanı’ndaki operasyonunu Lufthansa Cargo tesislerine aktarmıştı. Taraflar arasındaki anlaşma 1 Şubat 2017 tarihi itibarıyla devreye girmişti.

Bunu takip eden günlerde ise, 2016 yılının Aralık ayında sürpriz bir işbirliğine imza atarak codeshare (uçuş kodu paylaşımı) anlaşması yaptıklarını açıklayan Lufthansa ve Etihad Airways, Lufthansa’nın ikram şirketi LSG’nin Etihad’a 100 milyon USD’ye varan bir tutarda hizmet satımı konusunda mutabakata varmıştı.

Söz konusu anlaşma dört yıl boyunca geçerli ve Abu Dabi dışındaki 16 havalimanını kapsıyor.

Bunun yanı sıra imzalanan bir mutabakat anlaşmasına göre, Etihad Airways ve iştiraki bulunan şirketler, Lufthansa’nın teknik bakım onarım şirketi Lufthansa Technik ile işbirliği yapmanın yollarını arayacak.

Etihad önümüzdeki aylarda bir önemli adım daha atacak ve iki havayolu şirketi arasındaki işbirliğinin pürüzsüz bir biçimde yürütülebilmesi amacıyla Frankfurt ve Münih havalimanlarındaki operasyonunu, Lufthansa’nın bulunduğu terminallere taşıyacak.

Etihad, Frankfurt’ta Terminal 2’den Terminal 1’e; Münih’te ise Terminal 1’den Terminal 2’ye geçiş yapacak.

Taraflar arasındaki codeshare anlaşması ilk aşamada Etihad Airways tarafından icra edilen Abu Dabi – Frankfurt, Abu Dabi – Münih ve Lufthansa tarafından icra edilen Frankfurt – Rio de Janeiro ve Frankfurt – Bogota hatlarında devreye girmişti.

Neticede Lufthansa’nın, küresel ölçekte gerçekleştirdiği bu hamlelerle, özellikle Körfez’den gelen yıpratıcı rekabetin etkilerini bir nebze de olsa hafifletmeye ve kâr marjını artırmaya çalıştığını söyleyebiliriz.