Matrix_big data

Havacılıkta Siber Güvenlik

Matrix_big data3. Dünya Savaşı’nın siber bir savaş olacağı ihtimalinin, son yıllarda daha da arttığına şahit olurken ve teknolojinin geçen 15 yılda ekponansiyel artış gösterdiğini izlerken, bazı özel yapıların güvenliği bizi çok daha tedirgin etmektedir.

Bunlardan biri de havalimanları ve havayollarıdır.

Çok büyük sistemler olmaları kontrol edilebilirlik ve güvenlilik açısından zorlu hale gelmektedir.

Tam güvenli bir sistem söz konusu bile olmadığı siber dünyada olabildiğince güvenli tabirini kullanmak daha doğru olur.

Havalimanları şehir içi gümrük noktaları ve ülkelerin dünyaya açılan merkezleri olması nedeniyle çok değerlidir. Bugün havalimanlarında gerçekleşen sorunlar ülkelerin dünya çapında prestijlerine zarar verebilecek güçtedir.

Yüzlerce hatta kimisinde her gün binlerce uçağın iniş kalkış yaptığı limanlarda yerleşik radar sistemleri tüm uçak hatta yer hizmet araçlarının hareketlerini kontrol eder.

Bu sistemlerde gözden kaçırılan bir küçük bilgi dahi ölümcül sonuçlar doğurabilir.

THY_BT_bilgisayar_is_ilan_personelHavalimanlarında kullanılan sistemlerin hassasiyeti ve paydaşlara ait özel bilgiler nedeniyle, bilgisayar ağları çoğu zaman fiziksel olarak da birbirinden ayrılır.

Bu noktada dış dünyaya serbest olan ağlar gibi, zayıf akım sistemleri veya güvenliğe ait sistemler fiziksel olarak ayrılmış yerel ağlar ile sağlanır. Fiziksel olarak birbirinden ayrılan ağlar neredeyse birbirine hiç değmez bile.

Ancak merkezi omurgada oluşabilecek bir tehditin içeriye sızmayı başarması halinde diğer tüm ağlar ve bu ağlara bağlı olan uç kullanıcılar veya sunucular sadece birkaç saniye içerisinde dışarıdan kontrol edilebilir hale gelebilir.

Çoğu hacker dışarıdan ele geçirmeyi başardığı sistemi çalışamaz hale getirmek yerine onu istekleri doğrultusunda yönetebilmeyi tercih edecektir.

Bu şekilde verilebilecek zararlar çok daha büyük çaplı olacaktır.

Bir havalimanındaki sistemlere ulaşmayı başaran kötü niyetli bir siber korsanlar en temelde kontrol sistemlerine ve uçuşların planlandığı sistemlere sahip olabilirler.

Bu ise uçuşları tamamen durdurmaya ve yolcu bilgilerini ele geçirmeye kadar uzanır.

Havalimanındaki kamera ve kartlı geçiş sistemlerine ulaşabilen bir siber terörist fiziksel terör saldırılarına zemin hazırlayacak şekilde kontrol edebilir.

Bu ise felaketin başladığı andır.


Posted

in

Comments

One response to “Havacılıkta Siber Güvenlik”