Cathay Pacific, İkram Operasyonunda IBM ve gategroup ile İşbirliği Yaptı

Hong Kong merkezli havayolu şirketi Cathay Pacific, ikram operasyonunu daha verimli bir biçimde yönetmek amacıyla IBM ve gategroup ile işbirliği yaptı.

Filosunun tamamı geniş gövdeli uçaklardan oluşan ve genelde orta – uzun menzilli hatlara sahip olan Cathay Pacific için ikram hizmeti büyük önem taşıyor.

Cathay Pacific İkram Hizmeti

Gerçekleştirilen ikram hizmetinin kapsamı ve buna bağlı olarak perde gerisindeki operasyon da bir hayli geniş oluyor.

Taze gıdanın tedariğinin yanı sıra, konfor kitleri, ikram ekipmanları, gazete ve dergiler, duty-free kapsamında satılan şeyler, temizlik malzemeleri gibi farklı bir çok ürünün, her uçuştan önce uçağa yüklenmesi; her uçuş sonrasında da uçaktan indirilmesi gerekiyor.

Dolayısıyla bunların planlanması, lojistiği, faturalanması, stok takibi gibi konular havayolu ve ikram şirketlerine büyük yük getiriyor.

Bu yüzden, yolcular için çok basitmiş gibi görünen, uçak menüsüne yeni bir yemek eklenmesi gibi rutin bir iş bile son derece hassas ve dikkatli bir çalışmayı şart kılıyor.

Geçmişten kalan klasik bilgi teknolojileri yöntemleri ile günümüz ikram operasyonu ihtiyaçlarını karşılamak pek mümkün değil.

Bu durumun bilincinde olan Cathay Pacific, gategroup ve IBM ile gerçekleştirdiği 28 aylık bir hazırlık sürecinin ardından, “Catering Planner” adını verdiği yeni ikram operasyon sistemini devreye aldı.

Cathay Pacific İkram Operasyon Sistemi

2016 yılı ortalarında hayata geçirilen proje, Cathay Pacific’in yanı sıra, bölgesel çapta faaliyet gösteren alt şirketi Cathay Dragon‘u da kapsıyor.

Catering Planner, bulut teknolojisi yapısını kullanıyor.

Böylece ikrama ilişkin bilgi işlem karmaşıklığı azaltılırken, sistemsel esneklik de artırılıyor.

Cathay Pacific, yeni bir yemeğin menüye eklenmesi, yemeklerin seçenekli hale getirilmesi, ön sipariş alınması gibi yolcu deneyimini doğrudan etkileyen konularda eskiye nispeten çok daha esnek ve hızlı bir biçimde uygulamaya geçebiliyor.

Yeni sistem, gerçek zamanlı yolcu verisini çok daha etkin bir biçimde değerlendirip, her bir uçağa yüklenmesi gereken tüm ikram ve konfor ürünlerini buna göre otomatik olarak belirliyor.

Cathay Pacific İkram Operasyon Sistemi

Bu sayede israf azaltılırken, ortalama ikram maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

Zira son anda yapılan bilet değişiklikleri, sefer iptal ve tehirleri gibi durumlara anında karşılık verebilmek önemli.

Projenin değişim yönetimi IBM tarafından gerçekleştirildi.

Böylesine geniş kapsamlı ve yolcuya dokunan işlerle ilgili değişim süreçlerinin doğru yönetilmesi son derece hassas bir konu. Yapılacak hatalar ve ortaya çıkacak aksaklıklar, yolcu memnuniyetini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu noktada projeyi üstlenen IBM, yapılan işin bir sistem uygulamasının çok ötesinde; havayolu ve ikram firmasının operasyonunun dönüştürülmesi olduğunun altını çiziyor.

Gerçekten de, bir dönem havayolu ikram işiyle yakından ilgilenmiş bir kişi olarak, Cathay Pacific tarafından hayata geçirilen bu dönüşümün ne denli önemli olduğunu ve uzun vadede ne gibi faydalar sağlayacağını yakından biliyoruz.

Önümüzdeki yıllarda, benzer projelerin diğer havayolu şirketleri tarafından da hayata geçirileceğini tahmin ediyoruz.


Posted

in