Etihad, Belgrad’ta Ortak Hizmet Merkezi Açtı

Etihad Airways Shared Service Center (Belgrad) Basın Toplantısı – Mart 2017

Etihad Airways, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ta bir ortak hizmet merkezi açtı.

Ortak hizmet merkezi, Etihad Airways Partners adlı işbirliği çerçevesinde çalışacak.

13 Mart 2017 tarihinde resmen hizmete giren merkezin açılış törenine Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Etihad Airways CEO’su James Hogan ve Belgrad Belediye Başkanı Sinisa Mali katıldı.

Yeni hizmet merkezi ilk aşamada Etihad Airways, Air Serbia, Air Seychelles ve Etihad Regional firmalarının Avrupa’daki irtibat noktası olacak ve bu firmaların sadakat programlarının operasyonunu üstlenecek.

Rezervasyon, bilet satış, parkur değişikliği, özel istekleri gibi yolcu talepleri bu merkezde yerine getirilecek.

Etihad_EY_Partners
Etihad Airways’in ortaklığı bulunan şirketler

Merkez zaman içerisinde büyütülerek, Alitalia ve airberlin’e de aynı kapsamda destek olmaya başlayacak.

Şu an itibarıyla 200 Sırbistan vatandaşına iş imkânı sağlayan ortak hizmet merkezinde 2020 yılına gelindiğinde yılda yaklaşık 4,4 milyon çağrının karşılanması ve 685 kişinin çalışması planlanıyor.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Etihad Airways Partners Ortak Hizmet Merkezi’nin, Sırbistan’daki başarılı yabancı yatırımların yeni bir örneği olduğunu” belirterek, “Etihad Airways’in bu yatırımının, Sırbistan’a ve buradaki yetişmiş işgücüne olan güveni gösterdiğini” söyledi.

Etihad Airways Partners Ortak Hizmet Merkezi, Belgrad’ın “yeni” olarak tâbir edilen bölümünde bulunan havalimanı kenti (Airport City) içerisinde yer alıyor.

Etihad, Belgrad’ın yanı sıra Abu Dabi ve Manchester’da da benzer ortak hizmet merkezleri işletiyor.

Etihad Airways’in yapmış olduğu ortaklıklarla, adı resmen o şekilde konmamış dahi olsa, kendisine ait bir havayolu ittifakı kurduğu söylenebilir.

Hatta ortak hizmet merkezi, eğitim merkezi ve ortak IT altyapısı gibi bir çok kritik noktada, diğer üç büyük havayolu ittifakının çok ötesinde bir işbirliği ve sinerji ortamı geliştirdiği de söylenebilir.

Ancak Etihad Airways Partners çatısı altındaki şirketlerin mâlî açıdan pek de iyi performans gösterememesi, ana şirket Etihad Airways’in Avrupa’daki yatırımlarını gözden geçirme kararı almasına yol aşmıştı.

Etihad’ın Avrupa’daki yatırımlarından günümüze dek 2,5 milyar Euro civarında zarar ettiği öne sürülürken, şirketin kuruluşundan bu yana başında olan James Hogan’ın, 2017 yılının ikinci yarısında görevi bırakacacağı duyurulmuştu.

Bakalım Hogan’dan sonra Etihad’ın stratejisi ne yönde ilerleyecek?

Umarız, havayolu sektörünün hasret olduğu ve Etihad Airways Partners bünyesinde uygulanmakta olan uluslararası düzeydeki işbirlikleri verimli ve kârlı bir biçimde devam eder.

Etihad Airways Partners çatısı altında halihazırda Etihad Airways, airberlin, Alitalia, Air Serbia, Air Seychelles, Etihad Regional, Jet Airways ve NIKI şirketleri bulunuyor.