United, Emirates’in, Başkan Trump’ı Test Ettiğini Öne Sürdü

Emirates’in Atina – New York seferini yapacak ilk uçak, Dubai Havalimanı’nda görülüyor. (12 Mart 2017)

Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde Emirates sürpriz bir açıklama yaparak, Atina – New York arasında tarifeli seferlere başlayacağını duyurmuştu.

Boeing 777-300ER tipi uçaklar kullanılacağı söz konusu uçuşların ilki bugün (12 Mart 2017) gerçekleştirildi.

Kış döneminde Atina ile New York arasında herhangi bir direkt uçuş bulunmuyor. Ve Emirates, işte bu boşluğu doldura önemli bir adım atmış oluyor.

New York – Atina hattına sezonluk olarak yaklaşan Delta, JFK ile Atina arasında 20 Nisan 2017 tarihinden itibaren; United ise Newark ile Atina arasında 24 Mayıs 2017 tarihinden itibaren yaz sonuna kadar uçuş planlıyor.

Delta, 1 Haziran 2017 tarihinden itibaren ise bu hattaki seferlerini günde ikiye çıkarıyor.

American Airlines ise Philadelphia ile Atina arasında, yine sadece yaz döneminde hizmet veriyor.

Emirates’in seferleri ise yıl boyunca sürecek.

Emirates Başkanı Sir Tim Clark yaptığı açıklamada, Yunan hükûmetinin ve Atina Havalimanı’nın kendileriyle temasa geçerek böyle bir hat için talepte bulunduklarını belirterek; yapılan ayrıntılı değerlendirmelerin ardından Atina – New York seferini başlatmaya karar verdiklerini söylemişti.

United Airlines flight attendants and crew members at Chicago O'HareAmerikalı Taşıyıcılar Tepkili

Şu an için hem Dubai hem de Atina tarafı başlatılan direkt seferlerden oldukça memnun.

Ancak okyanusun diğer tarafındaki duygular hiç de benzer değil.

Newark Havalimanı’nda işçi sendikarları ve politikacılarla birlikte bir gösteri düzenleyen United Airlines personeli, ABD Başkanı Donald Trump’a, Emirates’in Atina – New York seferlerini durdurma çağrısında bulundu.

Başkan Trump’a gönderilen mektupta, Basra Körfezi merkezli havayolu şirketlerinin devlet yardımı aldığı ve bu durumun, Amerikalı taşıyıcılara karşı bir haksız rekabet unsuru oluşturduğu iddia edildi.

Mektupta ayrıca, Körfezli havayolu şirketlerinin rekabeti sonucunda Amerikalı taşıyıcıların kapatmak zorunda kaldığı her bir uzun menzilli hattın, 1.500 ABD vatandaşının işini kaybetmesine yol açtığı öne sürüldü.

Bu çerçevedeki tartışmalarda Emirates’in, tek seferde verdiği 150 adetlik Boeing 777 siparişiyle ABD’de 436.000 adetlik istihdamı desteklediğini vurguladığını da hemen ekleyelim.

Emirates, Başkan Trump’ı Test mi Ediyor?

United Başkanı Scott Kirby ise tartışmayı bir adım daha ileri taşıyarak, Emirates’in yapmış olduğu Atina hamlesiyle Başkan Trump’ı test ettiğini öne sürdü.

Kirby, Emirates’in yeni hat duyurusunun Trump’ın görevi resmen devralmasından üç gün sonra yapıldığına dikkat çekerek; Emirates’in böylece, Trump yönetiminin yabancı havayolu şirketlerine karşı tutumunu görmek istediğini söyledi.

United başkanına göre Emirates bu hatta yılda 25 – 30 milyon USD arasında zarar edecek ve bunu her zamanki gibi devlet desteği ile sübvanse edecek.

Scott Kirby, Atina ile New York arasında kış döneminde günde ortalama sadece 100 yolculuk bir potansiyel olduğunu ve dolayısıyla geniş gövdeli bir uçakla yapılan seferlerin büyük zarara yol açacağını hesaplıyor.

Kirby ayrıca, “Emirates’in devlet desteği almadığı” iddiasına ise gülmekten cevap veremediğini belirtti.

Emirates’in Atina – New York (Newark) Seferleri

Emirates’in bu hatta kullanacağı uçakların kabin konfigurasyou 8 adet First Class, 42 adet Business Class ve 304 adet Economy Class olmak üzere toplam 354 koltuktan oluşacak.

Ayrıca uçaklarda 19 tonluk kargo kapasitesi olduğunu da hemen ekleyelim.

EK209 sefer sayılı uçak Dubai’den yerel saatle 10:50’de havalanacak ve Atina’ya 14:25’te iniş yapacak. Atina – New York arasındaki uçuşun kalkış saati 16:40, varış saati ise 22:00.

EK210 sefer sayılı dönüş uçuşu ise Newark Liberty Havalimanı’ndan 23:45’te teker kesecek. Atina’ya 15:05’te inen uçak buradan saat 17:10’da yeniden havalanarak saat 23:50’de Dubai’ye inecek.

Emirates böylelikle, ikinci bir Avrupa noktasından New York’a sefer başlatmış oldu.

Şirketin Avrupa’daki diğer benzer operasyonu, Dubai – Milano – New York JFK şeklinde gerçekleşiyor.

Atina ve Milano üzerinden yapılanlar haricinde Emirates’in Dubai ile New York JFK arasında günlük dört direkt seferi de bulunuyor.

Günümüz itibarıyla Emirates, United ve Delta’nın web sitelerinde önümüzdeki yaz aylarına yönelik yapılan bilet sorgulamalarında, bilet fiyatlarında dramatik farklar bulunduğu gözlemleniyor.

Emirates, 800 USD’nin biraz üzerinde fiyat sunarken, Delta 1.100 USD ve United 1.200 USD civarındaki fiyatlarla yolcularını bekliyor.