Qatar Airways, Hindistan’da Havayolu Şirketi Kuracak

Qatar Airways_Cabin CrewQatar Airways CEO Akbar Al Baker, Hindistan iç hat pazarına yönelik bir havayolu şirketi kurmayı planladıklarını açıkladı.

Al Baker, kurmayı düşündükleri şirketin 100 uçaklık bir filoya sahip olacağını belirtti.

Hindistan’daki Modi hükûmeti, 2016 yılının Haziran ayında aldığı bir kararla, %100 oranda yabancı yatırımla havayolu şirketi kurulabilmesinin önünü açmıştı.

Bununla birlikte, yabancı havayolu şirketleri, kurulacak havayolu şirketinin yönetiminde en fazla %49 oranında hisseye sahip olabiliyor.

Geri kalan %51 oranındaki hisse için ise Hindistanlı bir ortak şartı aranmıyor. Yabancı havayolu şirketleri bu noktada, yine kendileri gibi Hindistan dışından bir başka yatırımcı ile ortaklık yapabiliyor.

Bu yüzden Qatar Airways bu projede, Katar Yatırım Ajansı ile birlikte çalışacak.

Hindistan’da kurulması planlanan yeni havayolu şirketinin %49’u Qatar Airways’e, geri kalan %51’lik pay ise Katar Yatırım Ajansı’na ait olacak.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi konumundaki Hindistan’da ülke içerisindeki uçuşlarda 2016 yılında sadece 100 milyon yolcu seyahat etti.

Bu çerçeveden bakıldığında, bu devasa pazar büyük bir potansiyel vaad ediyor.

Planlanan şirketin sadece Hindistan iç hatlarına yönelik olmasının ardında ise, uluslararası havacılık kurallarına göre şirketlerin mülkiyet yapılarına getirilen sınırlama yatıyor.

Zira bir havayolu şirketinde çoğunluk hissesi hangi milliyete aitse, o havayolu şirketi o ülkenin sayılıyor ve uçuş hakları buna göre düzenleniyor.

Yani tamamı Katarlı yatırımcılara ait bir şirketin, Hindistan’a ait uluslararası uçuş haklarını kullanarak faaliyet göstermesi imkânsız.

Halihazırda Hindistan havayolu şirketlerindeki yabancı yatırımlar şu şekilde:

  • Jet Airways: Etihad Airways’in %24 oranında payı var.
  • Vistara: Singapore Airlines’ın %49 oranında payı var.
  • AirAsia India: AirAsia’nın %49 oranında payı var.

Qatar Airways halihazırda %20 oranında payla, aralarında British Airways’in de bulunduğu dört havayolu şirketinin sahibi konumundaki IAG’nin en büyük ortağı konumunda.

Şirket bunun yanı sıra, Güney Amerika’nın en büyük havayolu grubu Latam Airlines (%10) ve İtalya’nın ikinci büyük havayolu şirketi Meridiana’da (%49) pay sahibi.

Bakalım Qatar Airways, şirket ortaklıkları yoluyla devam ettirdiği büyüme çalışmalarına devam edecek mi?

Comments

3 responses to “Qatar Airways, Hindistan’da Havayolu Şirketi Kuracak”