British Airways_tail_aircraft_090727NM_Airfield

British Airways’in Koltuk Aralıkları, Ryanair’den Daha Az Olacak

British Airways, 2016 yılının Kasım ayında, Avrupa’ya sefer yapacak uçaklarındaki koltuk sayısını artıracağını duyurmuştu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2018 yılından itibaren geçerli olmak üzere, filoda bulunan Airbus A320 ve A321 tipi uçakların bazılarına ikişer sıra koltuk ilave edilecek.

Her bir sırada 3 – 3 olmak üzere altı koltuk bulunduğu düşünüldüğünde, British Airways’in uçaklarının kapasitelerinin 12 koltuk artacağı görülüyor.

Bu durum şirketin gelirleri açısından olumlu bir gelişme şeklinde nitelendirilebilir.

Ancak işe yolcu konforu noktasından bakıldığında, durum son derece farklı.

Yapılacak ilave ile birlikte, British Airways filosundaki A320 tipi uçaklardaki koltuk sayısı 180’e çıkacak.

Koltuklar arasındaki diz mesafesi ise 29 inç’e (73,7 cm) düşecek.

Yani özellikle boyu ortalamanın biraz üzerinde olan yolcular için, bu uçaklarla seyahat etmek hiç de keyifli olmayacak.

British Airways bu hamlesiyle, A320’lerdeki koltuk sayısını, IAG çatısı altında bulunduğu diğer havayolu şirketleri Aer Lingus, Iberia ve Vueling ile aynı seviyeye çıkarmış olacak.

İşin en enteresan tarafı, Avrupa’nın en önde gelen düşük maliyetli taşıyıcısı Ryanair’in filosunda bulunan Boeing 737 tipi uçaklardaki diz mesafesi 30 inç mertebesinde bulunuyor.

Avrupalı bir diğer düşük maliyetli taşıyıcı easyJet’in A320 tipi uçaklarındaki diz mesafesi ise 29 inç.

Yani British Airways, uçaklarında sunduğu diz mesafesi bakımından, yakın mesafelerdeki en keskin rakibi Ryanair’in gerisine düşerken, bir diğer rakibi easyJet ile aynı seviyeye gelmiş olacak.

Tabii burada şöyle bir sorun var.

British Airways kendsini “full-service” bir havayolu şirketi olarak tanımlarken, yukarıda bahsettiğimiz rakipleri “düşük maliyetli taşıyıcı” kategorisinde yer alıyor.

Yolcular daha şimdiden bu değişiklik kararını eleştirmeye ve Avrupa hatlarında British Airways ile uçmanın uçak içi konfor açısından düşük maliyetliler ile arasında hiç bir farkının kalmadığını belirtmeye başladılar bile.

Şirketin son dönemde art arda yapmış olduğu değişikliklere bakınca, sektördeki rekabetin hangi seviyeye ulaştığını hissetmek daha kolay oluyor.

British Airways, geçtiğimiz Kasım ayında, Boeing 777 tipi uçaklarının Economy Class’ındaki koltuk düzenini 3 – 3 – 3 yerine, 3 – 4 – 3 şeklinde değiştireceğini ve böylelik bu tip uçaklardaki koltuk kapasitesini 280’den 332’ye yükselteceğini duyurmuştu.

Bu tip uçaklarda aynı sırada dokuz yerine on yolcunun oturmaya başlaması, tabii olarak koltukların da daralacak olması anlamına geliyor.

Şirket ayrıca, 2017 yılının Ocak ayından itibaren kısa menzilde ücretsiz ikram hizmetini kaldırmış; tıpkı bir düşük maliyetli taşıyıcı gibi uçak içi ikramını paralı hale getirmişti.

Yine geçtiğimiz hafta Havayolu 101’de ele aldığımız üzere, uzun menzilli hatlarda dar gövdeli uçak kullanımı da, British Airways’in gündeminde yer alan bir diğer konu.


Posted

in

Comments

One response to “British Airways’in Koltuk Aralıkları, Ryanair’den Daha Az Olacak”