IAG, “Uzun Menzilde” Dar Gövdeli Uçak Kullanacak

Aralarında British Airways’in de bulunduğu dört farklı şirketi (Iberia, Vueling, Aer Lingus) bünyesinde bulunduran International Airlines Group (IAG), pazardaki yolcu talebinin, geniş gövdeli uçak işletmek için yetersiz kaldığı uzun menzilli – kıtalararası hatlarda dar gövdeli uçaklarla faaliyet göstermek için harekete geçti.

Grubun CEO’su Willie Walsh yaptığı açıklamada, halihazırda Aer Lingus’un transatlantik hatlarında kullanmak üzere Airbus A321neo’nun yedi adet uzun menzilli versiyonunu sipariş ettiklerini açıkladı.

Söz konusu uçaklar, hem Aer Lingus’un filosunda yer alan ve üretimi 2004 yılında sona eren Boeing 757’lerin yerine geçecek, hem de yeni hatların açılmasını sağlayacak.

Walsh ayrıca, British Airways ve Iberia için de aynı seçeneği değerlendirmekte olduklarını vurguladı.

Willi Walsh bu sayede, Norwegian gibi uzun menzilde düşük maliyetli iş modelini uygulayan havayolu şirketleriyle de rekabet etme imkânına kavuşacaklarını söyledi.

Walsh, geniş gövdeli uçaklarla işletmeyi uygun görmedikleri bir çok hattın, dar gövdeliler ile ticarî açıdan mâkul hale dönüşebileceğinin altını çizdi.

Söz konusu uçakların, transatlantik hatların yanı sıra, Avrupa ile Güney Afrika arasındaki uçuşlarda da kullanılabileceği belirtiliyor.

2018 yılında hizmete girmesi beklenen ve iki kabin sınıflı olarak 206 koltuk kapasitesine (16 Business + 190 Economy) sahip olan Airbus A321neoLR tipi uçakların menzili, 7.400 km’ye kadar ulaşıyor.

A321’in standart versiyonunun menzili ise yaklaşık 6.000 km mertebesinde bulunuyor.

IAG’nin bunun yanı sıra, Barcelona merkezli olarak geniş gövdeli uçak işletme planları da bulunuyor.

Ayrıntıları yakın bir gelecekte açıklanacak proje çerçevesinde, Vueling firmasının bir “besleyici” havayolu olarak görev yapması ve Airbus A330 tipi uçakların kullanılması düşünülüyor.

IAG’nin 2016 yılındaki faaliyet kârı 2,5 milyar Euro gibi oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmıştı.

Emirates, Dar Gövdeli Uçak Seçeneğini Değerlendiriyor

Filosunun tamamı geniş gövdeli uçaklardan oluşan Emirates ise, dar gövdeli uçaklarla yeniden operasyon yapma seçeneğini değerlendiriyor.

Şirketin başkanı Tim Clark yaptığı açıklamada, bu konuyla ilgili olarak masasının üzerinde üç farklı değerlendirme raporu bulunduğunu söyledi.

Clark, önümüzdeki bir buçuk yıl içerisinde, dar gövdeli uçak alıp almayacaklarına karar vereceklerini belirtti.

Uzun menzilli hatlarda geniş gövdeli uçaklarla operasyon yapmak kârlı olurken, çok kısa mesafelerde dahi bu uçakların kullanılması, büyük dezavantajlara yol açabiliyor.

Filosunun tamamı Airbus A380 ve Boeing 777 tipi geniş gövdeli uçaklardan oluşan Emirates en son, bundan 30 sene kadar önce dar gövdeli bir uçakla operasyon yapıyordu.

Halen filosunda 244 adet uçak yer alan şirketin, tamamı yine geniş gövdeli uçaklardan oluşan 220 adet de siparişi bulunuyor.

Bakalım Emirates, çok uzun zamandır sürdürdüğü stratejiden vaz geçip, yeniden dar gövdeli uçaklara dönüş yapacak mı?

Comments

3 responses to “IAG, “Uzun Menzilde” Dar Gövdeli Uçak Kullanacak”