Qantas’ın İnternet Denemeleri Başarılı Gidiyor

Avustralya’nın kadim havayolu şirketi Qantas’ın uçuşlarında yolcularına sunmayı planladığı internet hizmetine ilişkin denemeler başarıyla devam ediyor.

Sydney ile Brisbane arasında gerçekleştirilen üç saatlik özel bir uçuşta, uçaktaki internet bağlantısı farklı bir çok açıdan test edildi.

Boeing 737 tipi bir uçağın (VH-XZB) kullanıldığı denemede, 7 Mbps ilâ 12 Mbps arasında indirme (download) hızlarına erişildi.

Uçağın tamamı, projede gönüllü olarak yer alan Qantas personeli ile doluydu.

Gönüllü ‘yolcular’, cep telefonundan diz üstü bilgisayara kadar çeşitli bir çok cihazla internet bağlantısını test etti.

Uçuş boyunca yolcular, daha önceden kendilerine verilmiş olan görevlere göre internette çeşitli işlemler yaptılar.

Kimi yolcu mobil uygulama indirirken, kimisi video seyretti, kimisi ise sadece e-posta mesajı gönderdi. Diğer bazı yolcular ise, yasaklanmış sitelere girmeye çalışarak, internet filtre sisteminin gerektiği şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etti.

Bu açıdan bakıldığında, Qantas’ın uçakta internet hizmeti resmen devreye girdiğinde oluşacak muhtemel kullanım oranından çok daha yüksek bir biçimde deneme yapıldığını söyleyebiliriz.

Zira şirket, ortalamada yolcuların yarısının interneti kullanacağını tahmin ediyor.

Söz konusu denemede kullanılan Boeing 737 aslında bir süredir normal ticarî uçuşlarında internet bağlantısı ile donatılmış bir biçimde uçmakta.

Ancak yolcular, uçakta internet bağlantısı bulunduğundan habersiz.

Sadece az sayıda Qantas personeli, bu uçakla seyahat edip, internet bağlantısının hızını, bağlanabilirliğini ve performansını, çeşitli irtifalarda ve Avustralya içerisindeki hatlarda denemekteydiler.

Qantas bu projede, ViaSat ile işbirliği yapıyor.

Ka-band teknolojisinin kullanılacağı internet bağlantısı şimdilik sadece iç hat uçuşlarında geçerli olacak ve yolculara ücretsiz olarak sunulacak.

Bu noktada hemen 2012 yılına geri dönüyoruz.

O tarihlerde, Airbus A380 filosu ile gerçekleştirdiği uçuşlarda internet bağlantısına ilişkin denemelerde bulunan Qantas, dokuz aylık bir sürenin sonunda, bu planından vazgeçmişti.

Şirket buna gerekçe olarak, yolcuların uçakta internet bağlantısına olan talebindeki düşüklüğü göstermişti.

Deneme süresi boyunca bu hizmeti kullanan yolcuların oranı sadece %5 mertebesinde kalmıştı.

Yolcuların internet hizmetine olumlu yaklaşmakla birlikte, özellikle gece saatlerine denk gelen uçuşlarda, internete bağlanmak yerine uyumayı tercih ettikleri belirlenmişti.

Qantas’ın tarife yapısına göre A380 uçuşlarının büyük bir bölümü gece saatlerine rastlıyor.

First Class ve Business Class yolcularına ücretsiz olarak sunulan internet bağlantısının son derece az ilgi görmesi şaşırtıcıydı.

Deneme süresinin ardından ücretli bir yapıya geçmeyi planlayan Qantas’ı bu yatırımdan vazgeçiren belki de en önemli sebep bu olmuştur.

Zira ücretsiz sunulurken %5 oranında talep gören bir hizmetin, paralı hale getirildiğinde ne kadar ilgi çekeceği büyük bir soru işaretiydi.

Tabii o tarihlerde, hem de uluslararası uçuşlarda sunulan internetin hızının da ne seviyede olduğunu tahmin etmek güç değil.

Neticede yıllar geçti, teknoloji ilerledi ve Qantas, öncelikle iç hat uçuşlarından başlamak üzere yolcularına ücretsiz internet hizmete sunmanın eşiğine geldi.

Bakalım şirketin dış hat uçuşları da bundan nasibini alacak mı?


Posted

in

,

Comments

One response to “Qantas’ın İnternet Denemeleri Başarılı Gidiyor”